Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grondstoombedrijf A.J. van der Kooy:

"Op weg naar een schoon en gezond bodemleven"

Tholen - Aaltjes zijn een ware plaag voor de biologische telers. De plant groeit goed totdat er vruchten gevormd moeten worden. De vruchtontwikkeling stagneert. Als je de plant eruit haalt, zie je de minuscule wormpjes eruit kruipen. Biologische telers kunnen alleen stomen om aaltjes te bestrijden. John van der Velden van Grondstoombedrijf A.J. van der Kooy bv stoomt gedurende zes uur de aaltjes dood.

Hoe krijgt je weer een gezond bodemleven?
Na het stomen van de vollegrond is er weinig bodemleven meer. Biologische telers spoelen de grond dan met slootwater. Het overtollige water sijpelt weg. Biologische telers gebruiken geen chemische middelen in hun teelt. Gelukkig bestaan er steeds meer biologische bodemverbeteraars. Die worden na het spoelen verdeeld over de grond en vervolgens omgespit. De grond is dan weer klaar voor gebruik.

John heeft het er druk mee. Kleinere teeltbedrijven schakelen veelal over naar zaadvermeerdering. De grond voor die teelt wordt dan kort gestoomd. Dus er ontstond ruimte in de agenda. John: ”De biologische teeltbedrijven hebben dit gat aardig opgevuld. We hebben het lekker druk.” Deze maand start dit seizoen al. Stoombedrijf Van der Kooy stoomt met behulp van biobrandstof.

Overigens is het stomen van biologische teeltbedrijven niet de enige bezigheid. Zeker niet. De aardbeien hebben ze al achter de rug, komkommersubstraat staat op de planning en de bollentrek start in december. John: ”Gezonde planten groeien beter in schone grond. Gestoomde, ontsmette grond stimuleert de groei en verbetert de kwaliteit van de teelt. Daarom maken wij voor een nieuwe teelt tuinbouwgrond of substraat vrij van ongedierte, ziekte- en plantenkiemen. De stoomketel en bijbehorende apparatuur die nodig is, leveren en installeren we.”

Voor meer informatie:
A.J. van der Kooy bv
www.vdkooy.nl   
[email protected] 
088 369 42 40

John van der Velden
06 54 675 008