Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Louise Vet op 1 van Trouw Duurzame 100 2018

Louise Vet, ecologe en directeur van het Wageningse instituut NIOO-KNAW is de nieuwe  nummer 1 van de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Twaalf juryleden kozen Vet uit een groslijst met ruim 400 namen. Dat is woensdagavond bekend gemaakt tijdens het festival ter gelegenheid van de tiende editie van de Duurzame 100 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

De jaarlijkse ranglijst met invloedrijkste duurzame Nederlanders wordt donderdag 11 oktober in een bijlage bij Trouw gepubliceerd.

Het Nederlandse landschap redden, mét boeren, supermarkten, wetenschappers en industrie aan tafel. Dat is de missie van de nummer 1 op de lijst van invloedrijkste groene doeners en denkers.  Louise Vet is een belangrijke trekker van het Deltaplan Biodiversiteit, dat de weg moet wijzen naar herstel van biodiversiteit, bodem en landschap in Nederland. De onafhankelijke jury heeft grote waardering voor de vasthoudende manier waarop Vet deze unieke aanpak – alle belanghebbenden doen mee – van de grond heeft gekregen.

Biodiversiteit, de afkalvende soortenrijkdom, was hét thema van 2018, vond de jury. Het was het jaar van de alarmerende berichten over de insectenstand, oplaaiend debat over de afkalving van het Nederlandse landschap en pittige discussie over de toekomst van de landbouw. Dat is duidelijk terug te zien in de Duurzame 100 van 2018. Behalve Vet staan in de top 3 twee mensen die de landbouw- en voedingssector al op dat meer duurzame spoor zetten: Ruud Zanders op 2, de man achter de Kipsterboerderij die duurzame eieren aan Lidl levert. Jaap Korteweg, de Vegetarische Slager blijft de jury imponeren en staat na een tweede plek vorig jaar, nu op 3.

Door de grote aandacht voor de insectenstudies is één van de aanjagers van dit onderwerp, wetenschapper Jeroen van der Sluijs, teruggekeerd in de lijst op plaats 45. Klaas Sietse Spoelstra, aanjager van projecten om het Friese landschap te herstellen komt nieuw binnen op nummer 25. Hoogste stijger Li An Phoa – zij klom van plaats 97 naar 19 – zit ook in de hoek van natuur en landschap. Zij strijdt met haar project ‘drinkable rivers’ voor drinkbare rivieren en geeft studenten en managers les over de waarde van natuur.

Opmerkelijk is de terugkeer van de politiek. Was de jury tot voor kort kritisch over de Haagse daadkracht, dit jaar krijgen drie zittende bewindslieden alvast krediet voor de groene koers die ze zijn ingeslagen. Het hoogste scoort minister Carola Schouten (nummer 13) die de Nederlandse landbouw naar een kringloopmodel wil helpen. Maar ook in staatssecretaris Stientje van Veldhoven, op plaats 72 en klimaatminister Eric Wiebes, op plek 67, ziet de jury het begin van een duurzame wending aan het Binnenhof.

Zo’n belangrijke draai ziet de jury ook aankomen in de financiële sector. Veel waardering is er voor Frank Elderson, directielid van De Nederlandsche Bank en hoogste nieuwe binnenkomer op plek 4, die banken, verzekeraars en pensioenfondsen bewust maakt van klimaatrisico’s en de noodzakelijke vergroening van de economie.

De volledige lijst is te vinden op www.trouw.nl/duurzame100 

Publicatiedatum: