Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Diederick Knijnenburg, Oakfield Champignons:

“Vanaf nu telen we de exotische paddenstoelen biologisch”

Tholen – Oakfield Champignons uit Stramproy heeft sinds vorige week het Skal certificaat behaald voor de teelt van exotische paddenstoelen. “Wij waren al in het bezit van het certificaat voor de handel in bio-champignons”, vertelt Diederick Knijnenburg. “We hebben nu ook het certificaat behaald voor de teelt omdat we enerzijds de vraag hiernaar bij onze klanten zien toenemen. Anderzijds merken we dat duurzaamheid en milieu belangrijke thema’s zijn, waar wij zo ons steentje aan bij willen dragen.”

“Vanaf nu telen we zes soorten exotische paddenstoelen biologisch: shiitake, witte beukenzwam, nameko (Japanse bundelzwammen), maitake (eikhaas), pompom blanc (pruikzwam) en eryngii (koningsoesterzwam). Deze soorten worden geteeld op houtsubstraat. ” Het bedrijf teelt ook conventionele witte-, kastanjechampignons en oesterzwammen. “Wij telen deze soorten op dit moment nog niet biologisch, omdat de vraag hiernaar bij onze klanten niet voldoende hoog is. Wij kunnen deze wel leveren via collega kwekers waarmee we nauw samenwerken.”

Om de teelt van de bio-exoten te realiseren heeft het bedrijf hiervoor een volledige kwekerij ingericht en de koelopslag uitgebreid met een extra koelcel. “In de conventionele champignon- en paddenstoelen teelt gebruikten we al geen gewasbeschermingsmiddelen. Hier zat voor ons dus niet de grote verandering. Om al deze verschillende soorten paddenstoelen biologisch te kunnen telen zit de investering vooral in het telen op biologisch substraat en de inrichting van de verschillende teeltruimten met hierbij extra oog op hygiëne en verlaging van ziektedruk.”

“Een groot voordeel van ons bedrijf is dat we voldoende ruimte op eigen terrein hebben om uitbreiding van areaal te realiseren, ook voor de biologische teelt. Onze visie is om alleen datgene te telen wat vooraf verkocht is. We richten ons op vaste klanten die waarde hechten aan kwaliteit, professionaliteit en het kopen direct van eigen teelt. Het is voor ons een goede zaak dat we biologisch hebben kunnen toevoegen aan ons portfolio.”

En de toekomstplannen? “Uit onze verkoopcijfers blijkt dat zowel de vraag naar biologisch als naar exotische paddenstoelen stijgt. Door de huidige stap die we gezet hebben kunnen we beide ideaal combineren. We telen nu een areaal van 5.000 vierkante meter exoten en 11.000 vierkante meter conventioneel. Als er vraag is naar bepaalde variëteiten hebben we de mogelijkheid en de ruimte om deze te gaan produceren, maar dit doen we alleen als we de vraag krijgen. We gaan niet eerst produceren en dan kijken of we het kunnen verkopen. We produceren alleen wat onze klanten nodig hebben.”

Voor meer informatie:
Diederick Knijnenburg
Oakfield Champignons
Lochtstraat 1
6039 RV Stramproy
0495 564113
[email protected]  
www.oakfield.nl