Bio-boer ruilt kaas tegen compost

In een echte kringlooplandbouw wordt de poep van mensen weer gebruikt op het land. Dat gebeurt nu niet: poep verdwijnt in het riool, samen met een hoop water en vervuiling. Bram Bos uit Amsterdam en boerderij de Groene Griffioen uit Weesp doen het anders. De gecomposteerde poep van Bos gaat het gras voor de koeien van Boy Griffioen bemesten. Op vrijdag 5 oktober om 13.30 uur ruilden Bos en Griffioen de eerste gecomposteerde poep uit 2015 en 2016 voor een pond kaas. En zo sluit de kringloop echt.

Boy Griffioen van het biologische melkveebedrijf De Groene Griffioen uit Weesp haalde de eerste twee batches op vrijdag 5 oktober op om het als meststof te gebruiken op de grasvelden ten zuiden van Amsterdam. Hij ruilde deze met Bram Bos voor een pond kaas. De compost, gemengd met de mest van de koeien en ander houtig materiaal, zal het gras weer laten groeien, de koeien weer voeden en Boy zal weer een heerlijke kaas maken van hun melk. De cirkel is weer rond. 

Griffioen en Bos willen hiermee laten zien dat kringlooplandbouw niet kan bestaan zonder serieus na te denken over onze menselijke ontlasting. En ze willen de vraag stellen of het riool wel past in een werkelijk circulaire economie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.