Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kansen voor biologische appelen in Polen"

Het afgelopen seizoen voor Poolse appelen is moeilijk geweest. Telers hadden problemen met het vinden van genoeg werknemers. Ook zijn de prijzen voor appelen met 70% tot 80% gedaald ten opzichte van het vorige seizoen. 

Anna Litwin is bij Ewa-Bis verantwoordelijk voor biologische appelen en andere biologische producten. Terwijl iedereen zich blind staart op de negatieve kanten van de Poolse appelsector, denkt zij dat er juist een groot aantal kansen te vinden zijn met betrekking tot biologische appelen: "We kunnen niet ontkennen dat het seizoen zwaar is geweest. De prijzen van appelen zijn met zo'n 75% gedaald, terwijl de opbrengst juist met 40% is gestegen. De oogst kwam neer op ongeveer 4,5 miljoen ton aan Poolse appelen. De omzet die de telers genereren is niet genoeg om de gemaakte kosten te dekken."

Hoewel Litwin verwacht dat Polen volgend jaar minder appelen zal telen, is het niet zeker dat het zover komt. "Omdat de appelteelt in het verleden zoveel succes heeft gehad, planten mensen nog steeds appelbomen aan. De bomen zelf zouden minder appelen moeten geven, maar het aantal bomen is niet te voorspellen. Telers hopen dat de overheid of misschien zelfs de Europese Commissie iets doet om ze te helpen. Tot die tijd moeten we alles doen wat we kunnen om Poolse appelen op nieuwe markten te introduceren. Ewa-Bis probeert dit jaar om aanwezig te zijn bij ongeveer 30 beurzen. We zijn bijvoorbeeld net terug van een beurs in India en gaan later deze maand aanwezig zijn bij Fruit Attraction in Madrid."

Over de mogelijkheden voor biologische appelen zegt Litwin het volgende: "De prijzen van biologische appelen zijn ongeveer drie keer zo hoog in verhouding tot die van conventionele appelen. Bedrijven zijn op dit moment bezig om certificaten te verkrijgen. Ik verwacht daarom dat veel meer Poolse telers volgend jaar met een biologisch aanbod komen. Wat dit jaar betreft hebben wij er alle vertrouwen in dat we onze appelen kunnen leveren aan ons huidige klantenbestand. We moeten echter vooruit denken om in het volgende seizoen niet dezelfde problemen tegen te komen."

De stand van Ewa-Bis is op Fruit Attraction in Madrid te vinden op locatie 9D11.

Voor meer informatie:
Anna Litwin
P.P.H. “Ewa-Bis” Sp. z o.o. 
tel. +48 722-277-011
Email: [email protected]  
www.ewabis.com.pl 

Publicatiedatum: