Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Er zijn robuuste en krachtige rassen nodig in de biologische appelteelt"

Er is steeds mee vraag naar biologische appelen, zowel vers als verwerkt. In Alto Adige neemt het aantal hectare met deze appelen gestaag toe. Bij de teelt is het belangrijk dat de juiste rassen worden gebruikt om een boemerangeffect te voorkomen. Op 2 oktober, tijdens de presentatie van Interpoma in Bologna, werd over deze kwestie gesproken. Het evenement zal plaatsvinden van 15-17 november.


(Foto Marco Parisi)

"Tijdens Interpoma staat ook de biologische sector centraal. 'Een duurzame appeloogst uit biologische en geïntegreerde productie' is de titel van de ochtendsessie van La Mela del Mondo op 16 november, een internationaal congres dat elke twee jaar plaatsvindt tijdens Interpoma. Tijdens het congres zullen verschillende onderwerpen worden behandeld met betrekking tot moderne landbouw en zijn perspectieven", zegt Thomas Mur, directeur van het evenement.


Appelboomgaarden in Parcines (Bolzano)

Tijdens het congres zal het hoofdthema vooral gericht zijn op biologische en geïntegreerde oogst. Het congres wordt geopend door Fritz Prem van het Europäisches Bioobst Forum (Europees forum voor biologisch fruit), dat de balans opmaakt van de biologische appelgroei en de ontwikkelingsvooruitzichten. 

Uit productief oogpunt staat Italië in Europa op de eerste plaats wat betreft biologische appelen, gevolgd door Duitsland en Oostenrijk.

Fritz Prem heeft enkele belangrijke indicaties gegeven. "Er zijn robuuste en krachtige rassen nodig in de biologische appelteelt. Appelen zijn echter een lange termijninvestering omdat het enkele jaren duurt voordat de teelt wordt omgezet in bio. Een aantal geschikte rassen zijn Topaz, Bonita en Natyra, die resistent zijn tegen schurft en ook Gala en Pinova hebben goede eigenschappen."

Belangrijke kenmerken voor nieuwe rassenprogramma's zijn vitaliteit, rustiekheid en kracht. Een belangrijk element bij biologische appelteelt is het beheer van de bodem. De wisselwerking tussen grondbewerking, verwarming, ventilatie, mineralisatie en indampen is essentieel.

Europa en Noord-Amerika zijn de markten waar biologische landouw het snelst groeit. In Europa zijn het Duitsland en Frankrijk die grootste hoeveelheden biologische appelen opnemen. Ook Scandinavië, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje zijn bezig met een opmars wat betreft de afzet van biologische appelen.

"De biologische teelt groeit momenteel in de landen waar de koopkracht het grootst is. We zien dan ook dat het geen niche meer is en dat het aantrekkelijker wordt voor de consument. Het biologische segment is momenteel al goed voor 10% van de totale aankopen in Oostenrijk en de trend blijft stijgen", zegt Prem.