Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opvallende marketing en storytelling heeft duidelijk effect in Duitsland

''Label Vollemaansappel leidt tot vergrote afzet van Bio-Jonagored''

Afgelopen week in de nacht van maandag op dinsdag scheen de volle maan in het Duitse teelgebied Altes Land, nabij Hamburg. In het pikkedonker waren de seizoenkrachten van Bio Obsthof Münch volop bezig met de jaarlijks vollemaansoogst. Binnen één nacht werden niet minder dan 120 ton biologische Jonagored-appelen geplukt. ''Het bijbehorende marketingplan en de storytelling rondom de vollemaansappelen leiden tot een interessante verhoging van de afzet en maakt de appelen duidelijk herkenbaar binnen de handel'', aldus bedrijfsleider Marco Bartels.

Verhoogde afzet
Na een grootschalig initiatief jaren geleden was de Vollemaansappel 'hot' in Noord-Duitsland en hielden vele biotelers zich bezig met dit interessante productsegment. Hoewel het nachtelijk geplukte appeltje zich qua uiterlijk niet onderscheid van de normale pluk, zou zijn smaak volgens kenners uniek zijn. Desondanks hielden de biotelers het in de loop der jaren een voor een voor gezien, waardoor vandaag de dag enkel nog op Bio Obsthof Münch Vollemaansappelen geplukt worden.

Het teeltbedrijf verhandelt de unieke appel grotendeels direct aan hoofdafnemer Tegut, een grote speler binnen de Duitse retail, waarna de appelen onder het bijbehorende label als Vollemaansappel aangeboden worden. Elke afzonderlijke appel wordt 'gelabeld', evenals de kisten. ''De Vollemaansappel wordt bovendien bij Tegut voor dezelfde prijs aangeboden als de overige bio-appels'', voegt Bartels toe.

 
De marketingstrategie leidt daarnaast tot een interessante verhoging van de afzet, beweert de bioteler. Zodra het seizoen van de vollemaansappels medio januari/februari ten einde komt, loopt de afzet van de normale Jonagored direct met ca. 50 procent terug. Vooralsnog wordt enkel het Jonagored-ras als Vollemaansappel aangeboden. ''Het is zaak een geschikte soort te vinden met grote vruchten, zodat de appelen 's-nachts probleemloos kunnen worden geoogst'

Deljonca
Ook buiten de vollemaanscampagne probeert Bio Obsthof Münch zichzelf steeds opnieuw uit te vinden, onder andere door middel van nieuwe soorten. Zo werden dit jaar de eerste bomen van het nieuwe teeltras Deljonca geplant. ''De Deljonca wordt parallel aan de Delbarestivale reeds medio augustus geoogst. Het ras beschikt daarnaast over een prima smaak en is een mooie appel om te zien. Bovendien hebben Elstar-liefhebbers nu al voor de oogst van hun favoriete appel een prima en smaakvol alternatief", vertelt Bartels.

Bioteelt op grote schaal
Sinds meer dan 35 jaar teelt Claus-Peter Münch ecologische fruitrassen in de regio Altes Land. Hij behoort hiermee tot de eerste Noord-Duitse telers in dit specifieke productsegment. Destijds begon hij met 1,3 ha, maar inmiddels beschikt de specialist over een aangesloten areaal van circa 120 hectare en geldt hij vandaag de dag als een van de grootste onafhankelijke bio-telers in Duitsland.

Naast de binnenlandse afzet wordt een deel van de oogst ook geëxporteerd naar Scandinavië. Elstar, Topaz en Jonagored zijn de voornaamste rassen binnen het productassortiment, dat door peren en pruimen wordt afgerond. Het teeltbedrijf gaat voor dit seizoen van een goede appeloogst uit met goede volumes en een dito vruchtkwaliteit. ''In principe moeten we tot in juli hoogwaardige bio-appelen kunnen leveren'', sluit Bartels af.

Meer informatie:
Bio Obst Münch GmbH & Co. KG
Siebenhöfen 29
21723 Hollern
Tel.: 04141 - 70610
Fax: 04141 - 76775
[email protected] 
www.bioobstmuench.de