Vraag naar biologisch overtreft voor veel producten nog steeds het aanbod

De vraag naar biologische producten overtreft het aanbod en blijft maar groeien, wat de prijs van biologische producten opdrijft. Het gevolg is dat veel melkproducenten en voedingsverwerkers een deel van hun biologische ruwe grondstoffen moeten importeren en soms is niet te achterhalen waar deze grondstoffen vandaan komen en is er zelfs sprake van fraude.

Volgens een rapport van de Organic Trade Association (O.T.A.) bedroeg de afzet van biologische producten vorig jaar in de VS 38 miljard euro, 6% meer dan in 2016. Maar het tempo daalde vanaf 9% in 2016 door de afzet van melk en eieren. Mondiaal werd voor 77 miljard euro aan biologische producten afgezet.

De prijzen voor biologische tarwe, maïs en sojabonen liggen twee tot drie keer hoger dan van de conventionele varianten van deze gewassen. Ook voor andere biologische producten liggen de prijzen hoger.

Het merendeel van het biologische graan wordt als veevoeder gebruikt, vooral voor koeien die biologische melk produceren. Omdat de vraag naar biologisch graan (zowel voor voer als voor voeding) het aanbod overtreft sluiten verwerkers van te voren contracten af om zeker van hun aanbod te zijn. Tekorten worden via import aangevuld.

Door de hoge prijzen valt er binnen deze markt fraude te constateren, die vooral vanuit de import komt. Biologische import naar de VS bedroeg in 2017 1,7 miljard euro, wat een stijging van 25% is in vergelijking met het jaar ervoor. Volgens de O.T.A. vindt de fraude vooral via labeling plaats.

De O.T.A. meldt vanaf september een vrijwillig biologisch onderzoeks-, pr- en educatief controleprogramma te lanceren. In de herfst zal onderzocht worden hoe een maximale vrijwillige deelname aan deze programma's bereikt kunnen worden.

Bron: Food Business News

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.