Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Charles Snoeck, Fairtrade Belgium:

"65% van het Fairtrade-assortiment is ook bio"

De boeren die de cacao voor de Belgische chocolade telen, verdienen geen leefbaar inkomen. Wereldwijd zijn er vandaag zo’n 6 miljoen cacaoboeren. De productie gebeurt voor meer dan 90% door kleinschalige familiale boerderijen. Meer dan 2 miljoen kinderen zouden wereldwijd in de sector werken en ook de ontbossing die met de productie verbonden is, neemt niet af. De grote chocoladebedrijven doen te weinig om de problemen aan te pakken. Week van de Fair Trade wil de betrokkenheid van de Belgen voor eerlijke handel verhogen. Dit jaar hebben ze de cacaoteelt als focus gekozen.

Bio en fair trade
Bioproducten voldoen aan strengere ecologische eisen dan eerlijke producten. Fairtradeproducten focussen meer op sociale duurzaamheid voor de boeren. Beiden keurmerken hebben een nauwe band. Klanten die dubbele garantie willen, kunnen het best voor beide labels kiezen. 

Dat bevestigt Charles Snoeck van Fairtrade Belgium: “Momenteel heeft ongeveer 65 % van het Fairtrade-assortiment op de Belgische markt ook een biolabel. Wereldwijd zijn 52% van de producenten die werken voor coöperaties zowel biologisch als Fairtrade. Op veel bananen, chocolade, koffie en suiker kan je beide labels terug vinden. In 2017 waren bijna alle in ons land verkochte eerlijke bananen biologisch geteeld. Verder is 45% van alle Fairtrade koffie ook bio. Van de Fairtrade chocolade is 20% biologisch, maar dat is vooral te wijten aan de lage prijzen die voor cacao op de wereldmarkt betaald worden, waardoor de boeren onvoldoende financiële middelen hebben om te investeren in biologische productie.”

Draai niet rond de pot
De boodschap van Oxfam-Wereldwinkels aan onze politici is duidelijk: Draai niet rond de pot. Daarom voeren zij actie: 

  • Ze organiseren een ludieke actie. Ze nodigen klanten uit om op zaterdag 13 oktober naar een Oxfam-Wereldwinkel te komen en een lege, uitgewassen chocopot van gelijk welk merk te ruilen voor een gratis pot choco Nuts van Oxfam Fair Trade (400 gram - zolang de voorraad strekt).
  • Er is een petitie voor een duurzame cacaosector. 
  • Klanten worden aangemoedigd om te zoeken naar fairtrade en bio-cacaoproducten in de lokale Wereldwinkel. 

Premie voor bio 
Fair trade boeren worden financieel aangemoedigd om te kiezen voor biologische landbouw. Ze ontvangen een hogere premie bovenop de marktprijs voor hun bioproducten. Ook wanneer ze nog niet de mogelijkheid hebben om als biologisch teler aan de slag te gaan, worden ze gestimuleerd om een aantal milieustandaarden te respecteren: gevaarlijke pesticiden en ggo’s zijn strikt verboden en er worden ook regels rond bodem, biodiversiteit, water- en afvalbeheer opgesteld. 

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: