Gerard Bovee, Plantera

"Bio-aardappel presteert beter dan de conventionele"

De gemiddelde opbrengst van de rassen Vitabella en Lucera die bij Plantera zowel biologisch als gangbaar geteeld worden laten opvallende verschillen zien. "In normale jaren met een gemiddeld groeiseizoen presteren de rassen geteeld op de conventionele wijze ongeveer 15% beter dan geteeld op biologische wijze", aldus Gerard Bovee van Plantera. "Dit jaar waren de groeiomstandigheden bijzonder, door onder andere de droogte. Hierdoor presteerde de biologisch geteelde Vitabella en Lucera zeker 10-15% beter dan de Vitabella en Lucera geteeld op conventionele wijze." 

De Vitabella aardappel

"De reden die hier aan ten grondslag licht moet liggen in het feit van ruimere vruchtwisseling en betere balans in bodemleven, wat gezamenlijk moet leiden tot een beter structuur en vochthuishouding. De plant kan hierin beter bewortelen en profiteren van de nutri├źnten die door een continue mineralisatie in de bodem beschikbaar komen. Vroege rassen zoals Vitabella en Lucera laten dat natuurlijk heel goed zien", verklaart Gerard.  

Tussen de twee rassen zitten nog verschillen: "Vitabella is een vastkokende tafelaardappel met een uitstekende smaak en een geweldige presentatie. Tegenwoordig in vrijwel alle supermarkten voor handen. De Lucera is een middenvroege aardappel, met een waxy smaak en een extreem hoog knolaantal, wat haar zeer geschikt voor de teelt van krielaardappelen maakt. Kriel is duidelijk aan schapruimte in de supermarkt aan het winnen. Kriel aardappelen zijn relatief snel uitgegroeid en om die reden kan Lucera ook biologische geteeld worden. Op het moment dat de Phytophthora aantasting zou kunnen komen wordt het gewas geoogst." 

De Lucerna aardappel

Voor meer informatie:
Plantera 
Oosterringweg 7
8316 RW Marknesse
0527 264128
info@plantera.nl 
www.plantera.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.