Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage Bioborrel

"Het is onze taak om het consumentenvertrouwen te waarborgen"

Tholen – Pakhuis de Zwijger in Amsterdam was gisteren wederom het decor voor de driemaandelijkse Bioborrel. Meer dan 100 geïnteresseerden verzamelden zich om naar de presentatie van Nicolette Klijn te komen luisteren. En natuurlijk ook om daarna nog te borrelen. Biojournaal ging ook een kijkje nemen om naar de presentatie te luisteren en foto’s te maken. 

Klik hier voor de fotoreportage van de Bioborrel.

Organisatoren Eymert van Manen en Thomas van Hasselt openden de presentatie. “Wij zijn vooral begonnen met de organisatie vanwege onze eigen nieuwsgierigheid”, vertelt Eymert. “Qua teelt gebeurt er veel in het oosten, terwijl de consumenten veel in de Randstad zitten. Daarom wilden wij hiermee graag een platform creëren.” En die missie is geslaagd. Gisterenavond kwamen er dus meer dan 100 bezoekers uit verschillende hoeken van de bio-sector: van telers tot groothandelaren en controleurs.

Nicolette Klijn – directrice bij Skal Biocontrole - was deze keer de enige spreker. Nicolette vertelde onder andere over wat Skal doet, trends in de bio-sector en uitdagingen waar ze voorstaan. “Wij zijn een controle-autoriteit en dat houdt in dat wij alles zelf regelen. Daarnaast zijn wij nauw betrokken bij wetgeving. Momenteel zijn wij druk bezig met de nieuwe richtlijnen die zullen ingaan op 1 januari 2021. Daar gaan we zo goed mogelijk over communiceren.”

“Inmiddels zijn er bijna 4700 gecertificeerde bedrijven, waarvan 1750 landbouwbedrijven. Landbouw is alleen niet meer dominant binnen de bio-sector. Onlangs hebben we het 5000e bedrijf geregistreerd. Dit houdt in dat Skal groeit. Maar tegelijkertijd is dit een uitdaging vanwege de krappe arbeidsmarkt en de tijd dat onze inspecteurs onderweg zijn.” Nicolette had verschillende stellingen toegevoegd aan de presentatie, waaronder “Elk bio-bedrijf een keer per jaar op locatie inspecteren is volgens Skal onnodig en onmogelijk”. Hierover ging Nicolette in discussie met het publiek.

“Bij Skal staat de consument centraal en het is onze taak om het vertrouwen te waarborgen”, zo beschrijft Nicolette de belangrijkste taak van Skal. Ook ging ze in de presentatie in op de moeilijkheden m.b.t. de conventionele landbouw. “Het is belangrijk dat de bio-sector zich goed organiseert en gaat lobbyen, zowel in Den Haag als in Brussel”, besluit Nicolette.

De volgende Bioborrel zal plaatsvinden op maandag 17 december.

Klik hier voor de fotoreportage van de Bioborrel.