Oekraïense regering richt controlesysteem op voor biologische producten

De nieuw wet "Basisprincipes en -vereisten voor biologische teelt, verwerking en labelen van biologische producten" zal het monitoren van de teelt en circulatie van biologisch producten in de Oekraïne mogelijk maken. Dit biedt de mogelijkheid om certificeringsinstanties en telers beter te controleren, waardoor zij die niet aan de eisen voldoen uit de registers verwijderd zullen worden.

Dit werd door Olga Trofimtseva, afgevaardigde van het ministerie van landbouw en voeding, tijdens een persconferentie in Kiev bekend gemaakt.

Volgens Yevgen Milovanov van de Federation of the Organic Movement of Ukraine zijn er ongeveer 20 certificeringsinstanties in Oekraïne die controleren of producten aan de eisen van de EU, de VS, Canada, Zwitserland en andere landen voldoen. De regel is dat al deze bureaus non-gouvernementeel zijn en allemaal moeten ze
geaccrediteerd worden.

Onder de nieuwe wet wordt controle op kwaliteit van eco-producten uitgevoerd via geplande en ongeplande acties. Dit zal in het bijzonder gelden voor biologische producten op de markt om te voorkomen dat niet-biologische producten een biolabel krijgen, voor het controleren van de certificeringsinstanties en voor selectieve inspectie van verwerkers. Schending van de regels zal leiden tot een boete ter hoogte van 8 minimum lonen voor bedrijven en ter hoogte van 5 minimum lonen voor individuele ondernemers.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.