Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Greet Lambrecht, vzw Vitale Rassen

"Er blijven alleen zaden over die handelswaarde hebben"

Tholen – VZW Vitale Rassen is een nieuwe organisatie die zich inzet voor het behoud van rassen. “Wij zijn een nieuw initiatief, maar de doorgroei van een bestaand initiatief, namelijk het Netwerk Zelf Zaden telen”, vertelt een van de bestuursleden Greet Lambrecht. “Telers hebben altijd zelf zaden vermeerdert, maar door de verschuiving van boerenerf naar zaadfirma’s wordt dit steeds minder. In België hebben ze dit wel langer gedaan dan in Nederland. Voorbeelden van zelf geteelde rassen zijn Brusselse witlof, groene holpijp selder. Maar deze generatie telers is nu aan het verdwijnen. Met als gevolg een daling van de agrobiodiversiteit. Er blijven namelijk alleen rassen over die handelswaarde hebben.”

“Met de VWZ willen we daar iets aan veranderen. We willen telers enthousiast maken voor zaadveredeling. Zeker in de bio-sector is er aandacht voor dit soort rassen”, gaat Greet verder. Greet is zelf bio-tuinierster en doet aan eigen zaadvermeerdering. “Het gaat vooral om zaadvaste rassen die nog zelf vermeerderd kunnen worden. Een gewas van zaad tot zaad zien doorgroeien en de cyclus daarmee terug sluiten doorheen de seizoenen sluit perfect aan bij de kringloopgedachte van de biologische landbouw.”

“We spelen daarnaast ook in op de gemeenschap. Wij willen onder de aandacht brengen dat zaden een gemeenschappelijk goed zijn. Zij behoren iedereen toe. Daarom doen wij ook beroep op de gemeenschap door middel van een crowdfundingsactie. Maar eerst de boeren en tuinders die zin hebben in zaden vermeerderen op weg helpen!”, besluit Greet.

Voor meer informatie:
Greet Lambrecht
[email protected]  
Lien Vrijders
[email protected] 
www.zelfzadentelen.be