Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Max Schaefer, teler bio-bessen

"Goede mogelijkheden voor biologisch telen in China"

Max Schaefer, een Duitser die zichzelf 'een buitenlandse teler in China' noemt, kijkt uit naar het Chinese oogstfeest. Hij oogst dit jaar ongeveer 1,5 ha aan blauwe bessen.

Hoewel blauwe bessen eigenlijk geen seizoensfruit in de herfst te noemen zijn, heeft hij zijn handen vol aan orders uit het oosten van China. En hij heeft een nog een ander plan. "We zijn van plan om een biologisch blauwe bessenteeltbedrijf hier op te zetten." Hij bereidt zich voor op het werken met lokale telers en wil biologische technieken uit zijn thuisland introduceren.

"Waarom wil een Duitser hier in China zo graag biologisch telen?" is een vraag die hem vaak gesteld wordt. Max werd geboren op een boerderij in Duitsland en voelt zich verbonden met de natuur. "Ik mis de dagen waarop mijn vader groenten en fruit op zijn biologisch bedrijf plantte."

Max bezocht China voor het eerst in 2006 tijdens een zakenreis. Een jaar later besloot hij van de gelegenheid gebruik te maken om in Nanjing te gaan werken en zijn band met China begon te groeien.

"Ik woon hier nu 10 jaar." Hij werd verliefd op een Chinees meisje en trouwde. In de loop der jaren had hij verschillende banen, maar zijn droom om een biologisch bedrijf in China op te zetten bleef. Hij begon met blauwe bessen in Baima. Met een lokale blauwe bessenteler begon hij afgelopen mei met het biologisch telen van 1,5 ha blauwe bessen.

Hij gebruikt biologische verbeteraars als koolzaad en natuurlijke mest. Onkruid wieden doet hij met de hand. In het begin waren Zhang en hij het niet overal over eens. "Met de hand wieden kost bijvoorbeeld 37 keer meer tijd dan gebruik maken van verdelgingsmiddelen. Maar toen de oogst kwam, leverden mijn blauwe bessen twee keer zoveel op." Max was de hele zomer bezig met het verwerken van orders vanuit het hele land. Hij verkocht ook andere producten online, zoals fruitcake, blauwe bessenjam en wijn.


Eind augustus kwam Max' vader naar China om op het bedrijf te werken. Ze hebben overwogen om het areaal uit te breiden.

Gemeenteraadslid Cheng Min: "Max' coƶperatie levert geld op voor de lokale bevolking en we verwachten de introductie van teelttechnieken uit Duitsland."

Max is van plan om op zo'n 30 ha te gaan telen. "Ik zie goede mogelijkheden voor biologisch telen hier in China."

Publicatiedatum: