Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: positieve vooruitzichten bio-appelen

De biologische appelen hebben twee moeilijke jaren achter de rug, maar inmiddels is is alles weer zoals voor deze periode. "Ik ervan overtuigd dat we voor het seizoen 2018-1919 de beschikbaarheid van biologische appelen voor twaalf maanden op de binnenlandse markt en aan de belangrijkste buitenlandse klanten kunnen garanderen. Qua prijs verwachten we dat dit niet hetzelfde is als vorig jaar, maar we zijn positief omdat we een balans hebben gevonden tussen vraag en aanbod." Dat zegt Gerhard Eberhöfer (foto hieronder), verkoopmanager bij het Italiaanse Bio Val Venosta tijdens de eerste dag van SANA 2018 dat plaatsvond in Bologna.De ramingen laten zien dat de appelen die worden afgezet dit jaar tussen de 28.000 en 29.000 ton bedraagt. "Als we een vergelijking maken met 2017, een heel slecht jaar, met 21.000 ton als gevolg van hagel en voorjaarsvorst, is er een toename van 40%. Onze areaal groeit elk jaar met ongeveer 8-10%: van 500 hectare in 2016, oplopend tot 540 in 2017 en tot 620 hectare dit jaar. Naar verwachting zal dit in 2021 zijn opgelopen tot 980 hectare."

Rassen
"Ongeveer tien dagen geleden zijn we begonnen met de afzet van de Gala appelen en we verwachten dat we met dit ras kunnen doorgaan tot augustus 2019. Dit seizoen zijn er ook een aantal nieuwe rassen, waaronder de biologische Ambrosia waarvan 200 ton wordt verwacht. Deze appel wordt exclusief geoogst in Val Venosta en is waarschijnlijk van oktober tot en met half december op de markt, misschien zelfs tot aan de Kerst. Met deze zoete en aromatische appel richten we ons op de Italiaanse markt. De ramingen voor de komende jaren zijn 400 tot 500 ton dankzij nieuwe boomgaarden en de samenwerking met nieuwe biologische telers. Ten minste een derde van deze oogst zal bijvoorbeeld worden geëxporteerd naar Zuid-Europa, Spanje en Griekenland."

"Het tweede ras is de biologische Bonita en in haar eerste jaar bracht dit ras ongeveer 200 ton op. Het is een gloednieuwe ras: een kruising tussen een Pink Cripps en een Topaz waarmee twee of drie jaar geleden werd gestart in Val Venosta. De afzet loopt van eind januari tot april en de appel is vanwege zijn bijzondere smaak geschikt voor export naar Duitsland en andere noordelijke landen. Een klein percentage wordt op de binnenlandse markt afgezet", zegt Eberhöfer.

"Het Kanzi ras doet het ook goed en dit seizoen zijn er 1.000 ton appelen beschikbaar en de ramingen voor de komende drie jaar laten zien dat dit zal oplopen tot 2.000-2.500 ton."


Markten
Aangezien het areaal waar biologische appelen wordt geoogst blijft groeien, benadrukt Eberhöfer dat er niet alleen naar klanten moet worden gezocht in Europa, maar ook daarbuiten. "We richten ons op Azië, Hongkong, Maleisië, Singapore en in deze gebieden geven ze de voorkeur aan een zoete appel van een gemiddelde maat. Brazilië is ook een redelijk interessante markt met 200 miljoen consumenten en het land is vanwege de klimatologische omstandigheden niet in staat om biologische appelen te telen. De markt daar geeft de voorkeur aan vier rassen: Gala, Red Delicious, Fuji en Golden."

Andere markten waarmee Bio Val Venosta de afgelopen jaren al zaken heeft gedaan, zijn Israël, Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten. "In Israël bijvoorbeeld is de consumptie van Red Delicious aanzienlijk in tegenstelling tot Noord-Europa, waar nieuwe rassen worden geteeld die resistent zijn tegen schurft en die duurzaam zijn. Dit zijn factoren die zowel in biologisch als in conventioneel opzicht belangrijk zijn."

In het kader van de joint venture OmniFresh zegt Eberhöfer: "Kijkend naar de biologische wereld zetten we op dit moment de eerste stappen in Azië. We hebben deelgenomen aan Asia Fruit Logistica om te begrijpen wat de kansen zijn. We kunnen nog niet goed beoordelen wanneer andere landen floreren op de Aziatische markt. In het verleden hebben we een wel eens geëxporteerd naar Hong Kong maar sindsdien zijn we niet verder gegaan. De verzoeken waren er, maar we konden deze niet beantwoorden omdat we niet genoeg product hadden."


Communicatie
"We blijven constant werken aan het verbeteren van de biologische appelen en elke dag proberen we zoveel mogelijk informatie te geven. Continue updates vormen de basis. In een sector waar de consument nog steeds niet in staat is om alle nieuwe rassen te onderscheiden, kan project Biography de juiste manier zijn om deze kennis te vergroten door proeverijen bijvoorbeeld. We weten dat er in andere markten, zoals Zwitserland, een belangrijke afzetketen is die 'speelt' met een kleurenschaal om de herkenning van appelen te vergemakkelijken", zegt Eberhöfer. 

Het Italiaanse Bio Val Venosta heeft naast appelen ook aardappelen, bieten en bloemkolen, allemaal biologisch.

Voor meer informatie:
Gerhard Eberhöfer - verkoopmanager
Bio Val Venosta
Hauptstrasse 1/C
39021 Laces, Trentino-Alto Adige
Tel.: +39 0473 723 300
Fax: +39 0473 723 400
Email: [email protected]
Web: www.vip.coop
Publicatiedatum: