Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- Waarom loopt Nederland achter op buurlanden in biologische teelt?
- Lidl opent haar nieuwste duurzame distributiecentrum in Almere
- Agroforestry op de BioVelddag 2022
- Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met ware impact van voedingskeuzes
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- Hoe boer Piet uit handen bleef van het kapitaal
- Zijn biologische producten gezonder?
- Ministerie staat niet-biologische grondstoffen in biologisch veevoer tijdelijk toe: net op tijd
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
Fotoreportage
SANA 2018: biobeurs die zich richt op de consument
Het afgelopen jaar heeft 80% van de consumenten minimaal één keer een biologisch product aangeschaft en 61% hiervan bedroeg groenten en fruit. Dit zijn een aantal van de gegevens die werden gepresenteerd tijdens SANA-Salone Internationale Biologico e del Naturale. Dit evenement, dat plaatsvond in Bologna, werd gehouden in het kader van een nieuw onderzoek naar de biologische markt in Italië. Onderzoeksinstituut Nomisma nam het onderzoek voor haar rekening, en deed hierbij 200 verkooppunten aan. 800 families werd gevraagd naar hun koopgedrag en gewoontes. Het onderzoek werd gepromoot door BolognaFiereo onder de vleugels van FederBio en AssoBio.
Instroom van publiek tijdens de openingsdag van SANA op vrijdag 7 september 2018
Biologische producten worden steeds vaker gekocht en tijdens SANA waren verschillende exposanten aanwezig die hun biologische producten rechtstreeks aan de consument konden verkopen.
Een overzichtsfoto
Bij een bezoek aan de paviljoens gewijd aan eten, blijkt duidelijk dat het leeuwendeel wordt vertegenwoordigd door bewerkte groenten en fruit. Het sleutelwoord is kwaliteit.
Biologische groenten worden aangeboden in een supermarkt op de beurs
Uit onderzoek van Nomisma blijkt dat de Italiaanse biologische toeleveringsketen blijft groeien, mede dankzij de groei van het duurzame gedrag van de consument. De Italianen lijken mee te gaan in de trend van biologische voeding.
Nog een overzichtsfoto
De totale waarde van de afzet van biologische groenten en fruit ligt rond de 400 miljoen euro, waarbij alleen rekening wordt gehouden met de twee belangrijkste inkoopkanalen, de moderne afgezet, die meer dan 316 miljoen euro omzet laat zien in de laatste 12 maanden (van juli 2017 tot juni 2018), gevolgd door gespecialiseerde winkels met meer dan 83 miljoen euro.
Biologische waar op de beurs
In 2017 bedroeg het areaal waarop biologische groenten en fruit werden geteeld 1,9 miljoen hectare, een stijging van 6,3% ten opzichte van 2016. Sicilië (427.294 hectare), Apulië (252.341 hectare) en Calabrië (202.119 hectare) zijn samen goed voor 46% van de biologische teelt in Italië. Emilia-Romagna staat met 134.509 hectare ook in de top vijf en in Lombardije is de biologische teelt met een stijging van 21,4% het grootst.
Publicatiedatum:
Auteur:
Anne Jansen
©
BioJournaal.nl
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-13 Documentaire ‘Boer Brussel Beweging’ te zien op 14 en 15 mei
- 2022-05-13 2 juni: meeloopdag voor jongeren op Warmonderhof
- 2022-05-13 Agroforestry op de BioVelddag 2022
- 2022-05-13 Logistieke toer door Venlo en afscheid van voorzitter Ron de Greeff
- 2022-05-12 Verbetering en verduurzaming voedselketen met tech en data
- 2022-05-11 "We willen het voedselsysteem ‘met de vork’ veranderen"
- 2022-05-10 Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- 2022-05-06 Inschrijvingen open voor de Voedsel Anders Conferentie 2022
- 2022-05-06 220 bedrijven present op het BioAg World Congress 2022 in Valencia
- 2022-05-05 IT-manager Hessing Supervers gastspreker op Food & Beverage Business Event
- 2022-05-05 Agroecologie training: 14 en 15 mei
- 2022-05-04 Veel belangstelling voor deelname aan Gastvrij Rotterdam 2022: vijfde hal weer in gebruik
- 2022-05-04 21 mei: Bijeenkomst over peulvruchten
- 2022-04-25 3 mei: webinar kruidgeneeskunde met Marlies Engels van De Polderkol
- 2022-04-21 Geld verdienen met groene zuivel: hoe doe je dat?
- 2022-04-21 Kopkas, tissie, eenpitter? Woordenboek met 'druiventaal' gepresenteerd
- 2022-04-20 Handelsmissie biologische landbouw | België & Luxemburg: nog een paar plekken beschikbaar
- 2022-04-20 Symposium ‘Beter boeren met weidevogels in praktijk én onderwijs’
- 2022-04-19 Samen met boeren werken aan meer biodiversiteit
- 2022-04-19 Biologische bierproeverij in de Nijmeegse Stevenskerk