Het afgelopen jaar heeft 80% van de consumenten minimaal één keer een biologisch product aangeschaft en 61% hiervan bedroeg groenten en fruit. Dit zijn een aantal van de gegevens die werden gepresenteerd tijdens SANA-Salone Internationale Biologico e del Naturale. Dit evenement, dat plaatsvond in Bologna, werd gehouden in het kader van een nieuw onderzoek naar de biologische markt in Italië. Onderzoeksinstituut Nomisma nam het onderzoek voor haar rekening, en deed hierbij 200 verkooppunten aan. 800 families werd gevraagd naar hun koopgedrag en gewoontes. Het onderzoek werd gepromoot door BolognaFiereo onder de vleugels van FederBio en AssoBio.
Instroom van publiek tijdens de openingsdag van SANA op vrijdag 7 september 2018
Biologische producten worden steeds vaker gekocht en tijdens SANA waren verschillende exposanten aanwezig die hun biologische producten rechtstreeks aan de consument konden verkopen.
Een overzichtsfoto
Bij een bezoek aan de paviljoens gewijd aan eten, blijkt duidelijk dat het leeuwendeel wordt vertegenwoordigd door bewerkte groenten en fruit. Het sleutelwoord is kwaliteit.
Biologische groenten worden aangeboden in een supermarkt op de beurs
Uit onderzoek van Nomisma blijkt dat de Italiaanse biologische toeleveringsketen blijft groeien, mede dankzij de groei van het duurzame gedrag van de consument. De Italianen lijken mee te gaan in de trend van biologische voeding.
Nog een overzichtsfoto
De totale waarde van de afzet van biologische groenten en fruit ligt rond de 400 miljoen euro, waarbij alleen rekening wordt gehouden met de twee belangrijkste inkoopkanalen, de moderne afgezet, die meer dan 316 miljoen euro omzet laat zien in de laatste 12 maanden (van juli 2017 tot juni 2018), gevolgd door gespecialiseerde winkels met meer dan 83 miljoen euro.
Biologische waar op de beurs
In 2017 bedroeg het areaal waarop biologische groenten en fruit werden geteeld 1,9 miljoen hectare, een stijging van 6,3% ten opzichte van 2016. Sicilië (427.294 hectare), Apulië (252.341 hectare) en Calabrië (202.119 hectare) zijn samen goed voor 46% van de biologische teelt in Italië. Emilia-Romagna staat met 134.509 hectare ook in de top vijf en in Lombardije is de biologische teelt met een stijging van 21,4% het grootst.