Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nice & Nuts introduceert de Brazilnoot

Met trots introduceert Nice & Nuts een nieuwe noot aan het assortiment: de Brazilnoot oftewel de paranoot. Deze noot bevat veel selenium en vitamine E. De noten komen uit Bolivia.

300 jaar produceren 
De paranoot is de vrucht van een boom die 75 meter hoog kan worden. Hij groeit in de regenwouden van het Amazonegebied en draagt pas na vele jaren een behoorlijke hoeveelheid vruchten. De paranotenboom laat pas zijn noten vallen als hij met zijn kruin boven het bos uitsteekt, wat hem pas na tientallen jaren lukt. Als de boom niet wordt omgehakt, blijft deze nog tot zijn driehonderdste onverminderd noten produceren. De verspreiding van de noten wordt grotendeels verzorgd door goudhazen, een groot soort cavia’s. Goudhazen peuteren de noten uit hun harde bast, maar eten er slechts een paar van op. De rest begraven ze ergens als voorraad voor slechtere tijden. De meeste jonge paranootbomen zijn uit zulke voorraadjes ontkiemd. De boom produceert kokosnootachtige doosvruchten met een doorsnede van 8 tot 20 cm en een gewicht van 1 tot 2 kilo. In iedere doosvrucht liggen dicht opeengedrongen 12 tot 24 langwerpige paranoten.

Nootadvies
Vanuit het Voedingscentrum is het advies om elke dag een handje ongezouten noten te eten vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand, gebrand en geroosterd. Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda telt mee bij noten. 
Publicatiedatum: