Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Vraag naar bewerkte biologische voeding groeit

Volgens experts binnen de industrie belanden biologische voedingsmiddelen steeds vaker in de winkelwagens van Spanjaarden en, hoewel Spanje een grote producent en exporteur is, is de import verder toegenomen om aan de vraag naar biologische bewerkte voedingsmiddelen te kunnen voldoen. 

Volgens het laatste rapport dat gepubliceerd is door het ministerie van Landbouw, met tabellen uit 2016 (de nieuwst beschikbare gegevens), is de import sneller gegroeid dan de export. Terwijl de export tussen 2012 (€590 miljoen) en 2016 (€891 miljoen) met 51% is toegenomen, is in dezelfde periode de import drie keer vermenigvuldigd, van €201 miljoen tot €596 miljoen. 

Experts leggen uit dat deze 'onbalans' te wijten is aan de toenemende binnenlandse vraag naar biologische voedingsmiddelen, wat laat zien dat er "nog steeds een gebrek is aan een productie-industrie die de groei in binnenlandse consumptie bij kan houden". 

Meer dan 70% van de Spaanse biologische export bevat groenten, wijn en olijfolie. De meerderheid hiervan zijn onverwerkte materialen of grondstoffen, terwijl de import voornamelijk over bewerkte voedingsmiddelen gaat, die "duurder zijn en meer waarde hebben". 

Onder de meest geïmporteerde biologische voedingsmiddelen in Spanje zijn babyvoeding, dieetvoeding, ontbijtgranen, sojaproducten, zaden, pasta, specerijen, sauzen, kruiden en zuivelproducten.

Publicatiedatum: