Volgens het laatste rapport dat gepubliceerd is door het ministerie van Landbouw, met tabellen uit 2016 (de nieuwst beschikbare gegevens), is de import sneller gegroeid dan de export. Terwijl de export tussen 2012 (€590 miljoen) en 2016 (€891 miljoen) met 51% is toegenomen, is in dezelfde periode de import drie keer vermenigvuldigd, van €201 miljoen tot €596 miljoen.
Experts leggen uit dat deze 'onbalans' te wijten is aan de toenemende binnenlandse vraag naar biologische voedingsmiddelen, wat laat zien dat er "nog steeds een gebrek is aan een productie-industrie die de groei in binnenlandse consumptie bij kan houden".
Meer dan 70% van de Spaanse biologische export bevat groenten, wijn en olijfolie. De meerderheid hiervan zijn onverwerkte materialen of grondstoffen, terwijl de import voornamelijk over bewerkte voedingsmiddelen gaat, die "duurder zijn en meer waarde hebben".
Onder de meest geïmporteerde biologische voedingsmiddelen in Spanje zijn babyvoeding, dieetvoeding, ontbijtgranen, sojaproducten, zaden, pasta, specerijen, sauzen, kruiden en zuivelproducten.