Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: biologische perenteelt loont dankzij gebruik van netten

Biologische landbouw loont, zeker nu er steeds betere en goedkopere oplossingen komen voor bijvoorbeeld het bestrijden van insecten. Het is zelfs zo dat dertig hectare met biologische peren net zoveel oplevert als 900 hectare met graan. Het Italiaanse Cab Massari uit Conselice beschikt over 2400 hectare."De fijnmazige netten hebben een verandering aangebracht in onze coöperatie", zeiden technici Alfredo Pigliacampo en Fabio Zannoni van het Italiaanse Cab Massari tijdens een bezoek van een groep perentelers dat werd georganiseerd door L'Agrotecnica. "De biologische peren worden afgezet voor €1,30 per kilo. Voordat we met de netten startten, maakten we hoge kosten om de fruitmot te kunnen bestrijden. Toen kwam de groene schildwants erbij en er was geen remedie. Dankzij de netten kunnen we de oogst beschermen en de kosten verlagen."De geteelde perenrassen zijn Abate, Kaiser, William, Conference en Packham. In de meeste gevallen wordt ongeveer 20 hectare beschermd door middel van deze netten, maar elk jaar neemt dit toe omdat de kosten niet hoog zijn en de gebruikers zeer tevreden zijn met de resultaten."We hebben ongeveer €10.000 per hectare nodig voor de aanschaf van de netten en €2.500 à €3.000 voor de mankracht die nodig is om ze te positioneren. Waarschijnlijk kan een landbouwer die zelfstandig werkt de arbeidskosten verlagen.
We hebben de netten ook op 25 jaar oude muren geplaatst. We hebben geen palen toegevoegd, maar we hebben een kap geplaatst met een bevestigingspunt op de bestaande palen of, indien nodig, op sommige planten die op de gewenste hoogte zijn afgesneden. Op dit punt worden de netten gefixeerd en langs het latwerk geschoven. Indien gewenst kunnen ze onderaan worden gesloten met behulp van eenvoudige vergrendelingsplaten.Tijdens de het bezoek van de perentelers werden de twee technici van Cab Massari het hemd van het lijf gevraagd. De meest prangende vraag ging over de manier waarop de verschillende fasen werden beheerd, vooral de oogst. 
Pigliacampo legde uit dat de voertuigen die worden gebruikt tijden de oogst zijn uitgerust met een boeg die het net optilt wanneer het passeert en het daarna onmiddellijk weer sluit. De netwerken van dit type hebben een verkwikkend effect op de vegetatie, wat het mogelijk heeft gemaakt om fruit van een grotere maat te verkrijgen. 


"We telen al 20 jaar biologische peren, maar in het begin was het moeilijk. De eerste jaren hadden we weinig tot geen oogst. Om het biologisch te maken, is een evenwichtige micro-omgeving nodig. In onze appelboomgaard hebben we bijvoorbeeld heel hoog gras, waardoor we nuttige insecten kunnen huisvesten. Onder de netten is de lancering van insecten voor biologische bestrijding effectiever omdat ze direct naar het doelwit gaan."

Contact:
Cab Massari
Via Puntiroli 5
48017 Conselice (Ravenna)
Publicatiedatum: