Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert Barmans, Zespri Europe:

"De afzet van biologische SunGold kiwi's verloopt boven verwachting"

Tholen - Zespri heeft dit jaar aanzienlijk meer kiwi's te verkopen dan vorig jaar op de Europese markt. "We zijn met SunGold van 10,5 naar 15,5 miljoen kartons gegaan, dus dat is een serieuze stijging. Voordeel is dat we nu ook de aansluiting op het Italiaanse seizoen kunnen maken, zodat consumenten de SunGold geen moment hoeven te missen", vertelt Bert Barmans, General Manager Europe. 

Steeds meer vraag naar biologische kiwi's
Ook de biologische kiwi's vinden gretig afzet. "We hebben hier mooie programma's mee lopen. Ook de afzet van biologische SunGold kiwi's verloopt boven verwachting. We kunnen deze nu ook vanuit het Italiaanse seizoen aanbieden", vertelt Bert. "Tijdens de crisisjaren heeft de biologische sector een beetje in het verdomhoekje gezeten, maar nu zit bio bij de consument weer in de lift. Ook een land als Spanje, dat voorheen vooral als biologisch producent actief was, wordt een steeds grotere consument van biologische kiwi's."

Langer seizoen
De gele equivalent van de groene kiwi laat zien een heuse verkoophit te zijn op de Europese markt. "Het seizoen van de SunGold is wat korter, maar we zijn niet ver af van het moment dat we gedurende dit seizoen meer SunGold dan groene kiwi's verkopen. Overigens stijgt de verkoop van de groene kiwi's ook nog altijd. Vorig jaar hadden we veel te weinig groene kiwi's om te verkopen, maar gelukkig zijn we nu weer terug naar normale volumes. Hierdoor kunnen we het seizoen ook langer doortrekken.""De teelt in Nieuw-Zeeland is dit jaar erg goed verlopen en de smaak van de kiwi's is dit jaar excellent", aldus Bert. De dreiging van de kiwiziekte PSA is volgens hem niet aan de orde van de dag. "Heel veel teelten hebben te maken met ziektes en schimmels. Overal ter wereld is deze ziekte in de kiwiteelt latent aanwezig, maar hebben we deze dankzij de nodige technieken en preventiemaatregelen goed onder controle. We weten hoe we ermee om moeten gaan."

De opkomst van nieuwe afzetmarkten zorgt volgens Barmans niet voor druk op de volumes voor Europa. "Men waardeert Europa als een goede en stabiele afzetmarkt. Onze producties groeien en wij groeien daarin mee. Overigens zijn we niet de grootste markt voor SunGold kiwi's, maar wel een snelgroeiende. Binnen Europa zijn we in vrijwel alle landen goed vertegenwoordigd. Maar nog altijd zijn er mensen die nog nooit een SunGold-kiwi hebben geproefd, dus we doen er alles aan om ook nieuwe consumenten te bereiken. We zijn dan ook erg blij met de resultaten van de campagne van onze 'kiwibrothers' die we in Nederland in de markt hebben gezet en hopen hier volgend seizoen een vervolg aan te geven."

Kiwi brothers

Hoewel Zespri een unieke positie heeft op de kiwimarkt, is de verkooporganisatie van Nieuw-Zeelandse kiwi's volgens Bert niet vrij van concurrentie. "En dat is alleen maar gezond. Het Italiaanse seizoen heeft lang geduurd en ook Chili heeft mooie volumes in Nederland neergezet. Verder moeten wij onze plaats binnen de fruitschaal van de consument verdienen tussen het andere fruit. Het boeiende aan onze sector is dat die situatie nooit hetzelfde is, al kijken wij niet naar andere producten om onze prijzen te maken."

Rode kiwi's en kiwibessen
Al enkele jaren is Zespri actief met het ontwikkelen van een rode kiwi. "We testen verschillende variƫteiten, maar het complete plaatje moet kloppen voor we deze rassen ook aanbieden. De uitdagingen zitten hem vooral in de houdbaarheid en ook zijn de rode kiwi's gemiddeld een stuk kleiner van formaat", aldus Bert. Ook de kiwibessenteelt heeft bij Zespri de nodige aandacht. "We onderzoeken deze teelt grondig, maar het zit echt nog in de onderzoeksfase."

Voor meer informatie:
Nele Moorthamers
ZESPRI International (Europe) NV.
Posthofbrug 10 bus 3
B-2600 Berchem
T + 32 3 201 08 05
F +32 3 201 08 91
[email protected]
www.zespri.eu