Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vraagstuk: Hoe lokaal is lokaal eigenlijk bij biologisch?

Bionext zoekt ondernemers in Overijssel

Bionext is op zoek naar drie biologische ondernemers: een boer of tuinder, een verwerker en een winkelier, die geïnteresseerd zijn om met ons aan de slag te gaan met het vraagstuk: Hoe lokaal is lokaal eigenlijk bij biologisch?

Mensen die mee willen doen, kunnen een bericht sturen naar Sabine Horsting ([email protected]) of bel naar 030-2339978.

Aan de slag met een kunstenaar
Ondernemers gaan samen met een kunstenaar op zoek naar het antwoord op deze vraag, toegepast op hun eigen bedrijf. Bionext zorgt voor de match met de kunstenaar en alle verdere communicatie rondom de samenwerking. 

Bionext koppelt dit vraagstuk aan een kunstenaar omdat kunstenaars een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het ontwikkelen van nieuwe concepten en oplossingen. Door middel van co-creatie tussen kunstenaar en ondernemer ontstaan nieuwe ideeën en concepten. De verwachting is dat deze ideeën niet zozeer een antwoord geven op concrete vragen, maar veel meer visionair zijn en prikkelen tot radicale innovaties. Het project duurt ruim een jaar. In die periode brainstormt de ondernemer met de kunstenaar en zijn zij aanwezig bij een beperkt aantal evenementen waar het project gepresenteerd wordt. De Dutch Designweek in 2018 (20-28 Oktober), de Bio-beurs in 2019 (23 &24 januari), de Dutch Design Week in 2019 en de Bio-beurs in 2020 zijn belangrijke momenten waarop met het project de publiciteit gezocht wordt. 

Waarom juist deze vraag? 
Eén van de uitdagingen van de biologische sector is het voorop blijven lopen in de duurzaamheidsdiscussie. Biologische consumenten hebben hoge verwachtingen van biologische producten. Niet alleen als het gaat om eisen, die vastliggen in de biologische wetgeving zoals dierenwelzijn, geen gebruik van kunstmest, gentechvrij en het vrij zijn van chemische toevoegingen. Steeds vaker verwachten consumenten ook dat het biologische product lokaal geproduceerd is met zo min mogelijk foodmiles. De vraag naar lokale (biologische) producten neemt dan ook toe. Kan de biologische sector al deze verwachtingen waarmaken? Hoe lokaal bent u al en hoe lokaal kunt u zijn? En wat betekent dit voor de keten? Hoe vult u dat in als boer of teler, als verwerker of als winkelier?

Projectpartners
Het project Hoe lokaal is lokaal eigenlijk bij biologisch is een project van Bionext en wordt uitgevoerd in samenwerking met Agri meets Design en Kunstenlab Overijssel. Het project wordt gefinancierd door de provincie Overijssel.

Meer lezen over de Agri meets Design-aanpak? Dat kan op www.agrimeetsdesign.com

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: