Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"OF&G: "Export bio na no-deal Brexit afhankelijk van goede wil EU"

De biologische certificeringsinstantie OF&G heeft gewaarschuwd dat door een no-deal Brexit de biologische voedselexport naar de EU gevaar loopt en de handel dan afhankelijk wordt van wederkerige en discretionaire afspraken.

Dit nieuws komt na een publicatie van de overheid waarin de implicaties van een 'no-deal' Brexit scenario worden geschetst.

De directeur van de OF&G (Organic Farmers and Growers), Roger Kerr, legt uit dat de basis van het probleem is dat het VK tot 30 maart 2019 dan niet formeel herkend zal worden als een derde land buiten de EU.

"We hebben de EU gevraagd om na Brexit als 'Equivalent Control Body' te fungeren in het VK. Het probleem is dat het VK op dit moment niet als 'derde land' wordt herkend en tot dit gebeurt, kan onze aanvraag niet in behandeling worden genomen."

Aangezien de aanmeldingsprocedure ongeveer negen maanden in beslag neemt en we nog maar zeven maanden hebben tot eind maart 2019, hebben we nog maar zeven maanden om dit allemaal te regelen. Het formele proces zal dus, zelfs al zou de VK vandaag nog officieel herkend worden, niet meer op tijd afgerond kunnen worden.

"Daarom hebben we nu dispensatie van de EU nodig waarmee ze erkennen dat het VK een derde land zal zijn vanaf maart volgend jaar. Pas dan kunnen we verder gaan met het aanmeldingsproces en kan de EU de aanvraag versneld behandelen," zegt Kerr.

De overheid heeft echter al laten weten dat, in het geval van een no-deal Brexit, het VK de import van biologische goederen toe zal blijven staan. Kerr zegt dat een wederkerige overeenkomst van de EU ervoor zou zorgen dat de huidige biologische voedselexport kan blijven bestaan.

"Het is natuurlijk zowel in het belang van de exporteurs, importeurs, fabrikanten en consumenten zowel in het VK als die binnen de EU dat de levering van biologische producten gewoon door kan gaan.

De verkoop van biologische producten ligt op dit moment rond de €30 miljard en dit groeit jaarlijks met rond de 12% binnen de EU-28. Om de levering van biologische producten van een betrouwbare leverancier als het VK daarom niet meer toe te staan, zou daarom ook zeer negatieve gevolgen voor de EU hebben.

"Een wederkerige geruststelling van de EU om biologische producten uit het VK toe te staan, net zoals de overheid in het VK heeft gepubliceerd, is echter volledig afhankelijk van de goede wil van de EU."

Natuurlijk zou het het beste zijn als er een formele overeenkomst tussen het VK en de EU wordt afgesloten, maar Kerr voegt toe dat de vage termen die gebruikt worden in overheidsplannen, zoals 'het bekijken van alternatieven'; verwachten te onderhandelen' en 'de Commissie vragen', de industrie in onzekerheid laten zitten.

"Als de overheid niet in staat is om een goede overeenkomst te sluiten met de EU of het proces om het VK te erkennen als derde land niet kan versnellen, kan dit verwoestende gevolgen hebben voor bedrijven in het VK die hun producten exporteren naar landen binnen de EU."

Voor meer informatie:
OF&G
Old Estate Yard
Albrighton
Shrewsbury
Shropshire
SY4 3AG
T: 01939 291800
F: 01939 291250
[email protected]
ofgorganic.org
Publicatiedatum: