Een gemiddeld boodschappenmandje bestaat in Luxemburg volgens cijfers van Eurostat voor bijna acht procent uit bioproducten – het op drie na hoogste percentage binnen de EU. In tegenstelling daartoe staat het land slechts op plaats 23 wat betreft het aandeel van het biologische landbouwareaal. „Daarom moet een groot deel van de bioproducten geïmporteerd worden. Deze komen vooral uit de buurlanden", zegt Gerber. Zo wordt bijvoorbeeld minder dan één procent van de in Luxemburg verkochte biologische groenten in het land zelf geteeld.
99 telers
Meerdere factoren houden volgens Gerber veel telers tegen om over te stappen op biologische teelt. „Bio concurreert met lokale producten, die heel goed verkopen en daarom met voorkeur door veel telers geteeld worden", aldus Gerber. Het land beschikt ook niet over voldoende mogelijkheden om levensmiddelen te verwerken. Hoewel er een gecertificeerde zuivelfabriek en een slachthuis voor de productie van bioproducten zijn, „is het aanbod duidelijk kleiner dan voor producten met een conventionele herkomst".
Het ministerie van Landbouw telde eind 2017 99 biotelers, terwijl het land over 2000 conventionele bedrijven beschikt. De dominerende bioproducten zijn melk en vlees, net als in de conventionele landbouw. Bovendien zijn er in Luxemburg 14 bio-imkers gevestigd.
Bron: Lessentiel