Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe regelgeving bio-producten in Oekraïne

Met de goedkeuring van de wet over "basisbeginselen en -vereisten voor de productie, verspreiding en etikettering van biologische producten", heeft Oekraïne een duidelijk controlesysteem ingevoerd om toezicht te houden op de activiteiten van marktdeelnemers in de biologische landbouw en certificatie-instellingen. De gevolgen van het overtreden van de wetgeving op het gebied van biologische teelt zijn ook vastgesteld, rapporteerde de persdienst van het Ministerie van Agrarisch Beleid.

Controles op de naleving van de wetgeving op het gebied van biologische teelt zullen worden uitgevoerd middels zowel geplande als ongeplande metingen:

  • monitoring van biologische producten op de markt om te voorkomen dat er niet-biologische producten als biologisch worden verkocht;
  • Verificatie van certificatie-instanties;
  • Selectieve verificatie van operators.

Tegelijkertijd zal de teelt en circulatie van biologische producten niet alleen worden gecontroleerd door de staat, maar ook door de certificatie-instanties.

Het in de handel brengen of de verkoop van biologische producten zonder een bijbehorend certificaat zal worden bestraft met een boete van vijf minimumlonen (in het geval van individuele teelt) of acht minimumlonen. Op basis van het minimumloon vastgesteld voor 2018, vertaalt dit zich in ongeveer 18.615 UAH en 29.784 UAH, respectievelijk (576,57 en 922,72 euro).

Voor overtreding van de wet worden certificatie-instanties bestraft met een geldboete van vijf tot vierentwintig minimumlonen.

Ook hebben eigenaren van handelsmerken met het opschrift 'biologisch', 'bio', 'eco', enz. Het recht om dergelijke opschriften te gebruiken binnen 18 maanden na de datum van inwerkingtreding van de wet inzake biologische teelt. Na 2 februari 2020 is het gebruik van dergelijke opschriften alleen mogelijk op voorwaarde dat een geldig certificaat wordt uitgegeven door een instelling die is ingeschreven in het register van certificeringsinstanties.

Publicatiedatum: