Carl Grandidier, Origine Cévennes:

"We veranderen al onze boomgaarden in biologische"

Origine Cévennes is een groep die gespecialiseerd is in de teelt van zoete ui in de Cevennes. Er zijn ook telers met andere activiteiten naast de uien, zoals het telen van appelen en kastanjes. "We veranderen nu al onze boomgaarden in biologische omdat biologische appelen beter te verkopen zijn. We doen dit ook uit respect voor het milieu en de natuur."

De uientelers zitten momenteel midden in de oogst. Carl Grandidier: "Ondanks de goede kwaliteit van de uien wordt het een moeilijk seizoen. Regen verminderde de opbrengst met 25% tot 30%." 


De zoete ui van de Cévennes. Carl: "Het is een zoet en sappig product dat zowel rauw als bereid gegeten kan worden."

"In de maand mei verplaatsen de telers de uien en zaaien ze. Om dit te doen heb je droog weer nodig, maar we hadden alleen maar regen. Het ingezaaide areaal werd sterk gereduceerd."



Om de verliezen te compenseren, is er een kleine tariefverhoging. Carl: "Dit verlicht de situatie een beetje, maar maakt het verlies niet goed. Dat is de regel in de tuinbouw. We hopen op meer geluk volgend jaar."



De coöperatie wordt gepresenteerd als een coöperatie van kleine telers. "Onze uien worden op 45 ha door 100 telers geteeld. Teeltmethodes zijn nog traditioneel omdat de meeste telers op terrassen telen."


Terrassen in de Cevennes




Bewerkte producten
De coöperatie produceert ook enkele bewerkte producten, zoals gekaramelliseerde zoete uien, appelsap, zoete uiensoep en compote. "Lokaal doen deze producten het erg goed."

De klanten van de coöperatie zijn de GMS (50%), de groothandelaren (40%) en 10% export vooral naar Italië, Zwitserland, Spanje en Duitsland. "Omdat de hoeveelheden klein zijn en het product fragiel is, kunnen we niet te ver exporteren."

Voor meer informatie: 
Origine Cévennes
Route de Valleraugue
30570 St-André-de-Majencoules
+33 4 67 82 50 64
+33 6 79 29 49 11

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.