Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: goed seizoen voor biologische uien

Normaal gesproken loopt de uienoogst van de vroege rassen rond deze tijd van het jaar in Duitsland op volle toeren. Vanwege de droogte en de aanhoudend hoge temperaturen hebben de telers en marketeers tot nu toe echter een moeilijk seizoen met een aanzienlijke oogstuitval. Terwijl in sommige Duitse regio's in ieder geval nog een klein deel van de uien gerooid wordt, kwam het in Sachsen-Anhalt en Sachsen zelfs tot een totale oogstuitval bij de vroege uien. Pas eind september worden er weer uien uit lokale teelt aangeboden, meldt het Mitteldeutsches Zwiebelkontor, gevestigd in Calbe/Saale.
 

Contactpersoon Poul Sønnichsen van het Mitteldeutsches Zwiebelkontor tijdens de Fruit Logistica van afgelopen jaar

Biologische teelt
Het Mitteldeutsches Zwiebelkontor heeft haar areaal voor bio-uien dit jaar uitgebreid. In tegenstelling tot de conventionele uien gaat het dit seizoen relatief goed met de biologisch geteelde uien. Deze uien vallen redelijk groot uit. Er kan vanuit worden gegaan dat het areaal van de biologische uien, zowel met een gele als met een rode schil, in de toekomst nog verder uitgebreid wordt.
 
Parallel aan de continue groei van de biologische teelt, gaat de trend heel eenduidig richting composteerbare verpakkingen. Ook het Mitteldeutsches Zwiebelkontor staat op het punt haar verpakkingscatalogus aan te passen en tegemoet te komen aan de wensen van de retail. "Momenteel verpakken we onze uien nog voornamelijk in netten, maar in de toekomst willen we echter ook papieren zakken aanbieden.''

Veertig procent oogstuitval van de conventionele uien
Momenteel heerst er droogte in Sachsen-Anhalt en Sachsen. "Momenteel staan er slechts kleine hoeveelheden uien uit lokale teelt ter beschikking. Naar verwachting zullen er dit seizoen slecht weinig uien uit dit teeltgebied beschikbaar zijn. Reeds begin september beginnen we met de oogst van de rassen die geschikt zijn voor bewaring en we rekenen ook hier op oogstverliezen rond de veertig procent. Bovendien zullen we overwegend kleinere uien op de markt brengen. Groot uitvallende uien zullen weinig beschikbaar zijn'', schetst een woordvoerder de situatie. 

 

Hoge prijzen
Aangezien de oogst ook in de andere Duitse teeltgebieden klein uitvalt, bevinden de prijzen zich in een hoog segment. Afhankelijk van de kwaliteit en grootte liggen de offertes rond de 35-37 euro per 100 kg. Vorig jaar werden er rond deze tijd van het jaar al uien uit lokale teelt aangeboden en de prijzen lagen op circa 20 euro per 100 kg. 
 
Komend seizoen
Desalniettemin kijkt men bij het Mitteldeutsches Zwiebelkontor al naar het komende seizoen. De aangesloten telers staan namelijk op het punt om de teelt van nieuwe variëteiten te testen en daarmee het aantal rassen op de akkers uit te breiden. Het totale aandeel van gele uien is nog steeds met afstand het grootste, namelijk rond de 85 procent. Echter winnen ook de rode uien en sjalotten langzaam aan betekenis. 

 
Verdere informatie:
Mitteldeutsches Zwiebelkontor GmbH
Brumbyer Weg 34-40
39240 Calbe/Saale
Telefoon: +49 (0) 56 51 - 22 76 0
Telefax: +49 (0) 56 51 - 22 76 20
Publicatiedatum: