Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Denemarken: nieuwe reeks Kordana biorozen van Rosa Danica gedoopt

Op donderdag 16 augustus werd een nieuwe reeks Kordana biorozen van Rosa Danica gedoopt. Dit geschiedde bij de opening van het Bloemenfestival in Odense. De verschillende variëteiten van de biorozen werden gepresenteerd in een mix van alle beschikbare kleuren. De Deense minister van Energie en Klimaat Lars Christian Lilleholt gaf een kleine toespraak over de biorozen en mocht vervolgens de champagne laten vloeien en de naam 'Eco Green Kordana’ bekend maken.Ongeveer een jaar geleden werd Rosa Danica gedeeltelijk biologisch gecertificeerd. Daarmee is Rosa Danica de eerste kweker van potrozen in Denemarken die het betreffende certificaat BIO-kweek krijgt. Torben Moth, directeur van Rosa Danica: "We kweken verschillende Kordes Roses. Het is voor ons belangrijk dat wij het gebruik van bestrijdingsmiddelen tijdens de kweek tot een minimum beperken. Sommige van de nieuwe variëteiten Kordana potrozen groeien van nature flink de hoogte in, dus het was voor ons een uitdaging te kijken of we deze zonder plantengroeiregulatoren fatsoenlijk konden kweken. En dat lukt."

De biologische rozen worden in een kas in onbewerkte grond gekweekt met als bemesting organisch kippenafval, dat de plant doet groeien. "Wij geven de plant zowel biologische plantenextracten als regenwater, wat het mogelijk maakt ze uit te doen groeien tot een prachtige plant met mooie groene bladen en grote bloemen", aldus Torben. "We maken gebruik van biologische gewasbescherming om te verzekeren dat de plant gezond blijft. Het compact houden van de plant wordt gerealiseerd middels mechanisch bewegende stangen die over het gewas zweven."De kweekoppervlakte van de biorozen is nu met ongeveer 1.500 vierkante meter nog klein, maar deze kan volgens Torben in de toekomst uitgebreid worden tot verschillende hectares. "In Denemarken zijn er heel strenge regels voor biologische kweek. Zo dienen we bioplanten in een aparte kas te kweken waar ze een apart irrigatiesysteem nodig hebben om ervoor te zorgen dat er helemaal geen schadelijke stoffen aan te pas komen. De kweek wordt ook in een apart bedrijf georganiseerd". 

Op dit moment heeft Rosa Danica 6 verschillende kleuren in het assortiment biologische rozen. "We voeren momenteel nog testen uit met verschillende variëteiten en verwachten meer kleuren in de toekomst", aldus Torben. Ook wordt verwacht de afzet naar het buitenland uit te breiden. "Op dit ogenblik is de uitvoer van onze biologische rozen nog minimaal. We proberen kleine tests bij onze klanten in heel Europa uit te voeren om zo veel mogelijk feedback van de eindconsument te krijgen."

"De vraag naar duurzame producten stijgt en we moeten daarop inspelen indien we rendabel willen blijven. Het is belangrijk dat we alles op alles zetten om onze planeet te beschermen en het een veilige plaats te maken voor onze kinderen en de volgende generaties," besluit Torben.

Voor meer informatie:
Torben Moth
Rosa Danica

Publicatiedatum: