Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De verpakkingen van biologische groenten zijn sowieso duurzaam"

Tholen - De EU wil af van plastic. Grote retailers als Morrisons en Edeka doen inmiddels proeven met 'ouderwetse' papieren zakken op de AGF-afdeling. Groentemannen en markthandelaren zijn en waren hun tijd al ver vooruit. Zij gebruiken al jaren papieren zakken. 

Bij AGF-specialist Hemmy van Haren uit Groesbeek zul je geen plasticzakken aantreffen. "Wij hebben altijd al gewerkt met de papieren bruine zakken. Die rolletjes met plastic zakken die bij de supermarkt liggen, zul je bij ons nooit aantreffen. Klanten vinden het wel belangrijk dat we letten op duurzaamheid. Zelf kiezen ze er vaak voor om producten los mee te nemen in de tas. Wanneer ze een tas nodig hebben, kunnen ze er een aanschaffen, maar dat is dan wel een tas van composteerbaar materiaal", vertelt Hemmy.

Peter Noordhoek uit Berkel en Rodenrijs had lange tijd een groentewinkel maar is daar een aantal jaar geleden mee gestopt. De handel in groenten en fruit is gebleven en is nagenoeg plasticloos. Hij handelt zowel in biologische groententassen als in reguliere groenten en fruit die hij aan een vaste clientèle levert. Die bestellen per email of whatsapp. De verpakkingen van biologische groenten zijn sowieso duurzaam. "De biologische groenten zijn van Odin die ze in papieren zakken levert. Verder doe ik de producten zoveel mogelijk los bij elkaar in een doos", vertelt Peter.

Markthandelaar Harry Swinkels uit Aarle-Rixtel gebruikt zowel plastic als papieren zakken. "Een gedeelte doen we met papier maar we gebruiken ook plastic. Plastic is vaak wat steviger. Voor asperges is het bijvoorbeeld beter om deze in plastic te verpakken."

Auteur: Marjet Lubbers, [email protected]
Publicatiedatum: