Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stockon: eerste klimaatneutrale boodschappenservice

Het klimaat verandert. De uitstoot van broeikasgassen zorgt ervoor dat de aarde opwarmt met grote gevolgen voor het milieu. De mens is hiervan de grootste veroorzaker en de steun van overheden, burgers en bedrijven is dan ook onmisbaar om klimaatverandering te beperken. Stockon draagt graag een steentje bij en ging aan de slag om de eerste klimaatneutrale boodschappenservice van Nederland te worden.

Een leefbare planeet
Om onze planeet leefbaar te houden, ontwikkelden de Verenigde Naties 17 Sustainable Development Goals. Doel nummer 13, Climate Action, is gericht op het beperken van klimaatverandering. Stockon levert graag een bijdrage aan dit doel en wierp daarom een kritische blik op haar eigen milieu-impact. De online boodschappenservice heeft besloten om haar pakketten klimaatneutraal te gaan verzenden en dit te laten certificeren door Climate Neutral Group* volgens de standaard Klimaatneutraal gegarandeerd. Klimaatneutraal betekent dat er netto géén broeikasgassen zoals CO2 vrijkomen. Dit is het resultaat van het zo veel mogelijk reduceren van de CO2-uitstoot middels interne maatregelen en het compenseren van het restant van de reductie door bij te dragen aan duurzame klimaatprojecten.Klimaatneutraal worden
Een beter milieu begint bij jezelf. Deze reclameslogan uit de jaren ’90 geldt wat Stockon betreft nog steeds, dus nam de boodschappenservice allereerst CO2 reductie-maatregelen. Zo wordt het afval gescheiden en worden medewerkers lokaal geworven en gestimuleerd om met de fiets of het OV naar het werk te komen. Daarnaast introduceert Stockon, zodra de oude voorraad op is, nieuwe tasjes. Zo komen de niet gekoelde producten in een tas vervaardigd van FSC gecertificeerd papier uit duurzaam en verantwoord verbouwd hout. Gekoelde producten worden te zijner tijd in biologisch afbreekbare (plastic) tassen geleverd. Maar klimaatneutraal worden gaat nog veel verder.

Klimaatcompensatie
Doordat Stockon rechtstreeks van producent naar consument levert, is de CO2-uitstoot een stuk minder dan wanneer hier een supermarkt tussen zit. Daarnaast stuurt Stockon voor de bezorging geen eigen busjes de straat op, maar werken zij met PostNL. Hun bezorgers rijden immers al en bovendien zet ook PostNL zich actief in voor een groenere wereld. Maar desondanks stoten de verzending via PostNL en de papieren tasjes nog steeds CO2 uit. Dit wordt geneutraliseerd door te investeren in het klimaatproject Gold Standard Cookstoves Africa, waarmee Stockon evenveel CO2 vermijdt als dat zij zelf produceren. Dit project investeert in efficiënte cookstoves, die 50% minder hout verbruiken bij het koken en minder rook uitstoten. Dit gaat ontbossing tegen en zorgt voor enorme CO2-reductie. Ook dragen de cookstoves bij aan de gezondheid en sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen, die minder schadelijke rook inademen en minder tijd kwijt zijn aan koken en hout sprokkelen.

Stappen richting een beter klimaat
De resultaatgerichte inspanningen van Stockon hebben ertoe geleid dat de boodschappenservice zichzelf de eerste klimaatneutrale boodschappenservice van Nederland mag noemen. Een resultaat om trots op te zijn, maar wat Stockon betreft is dit pas het begin. Zo wordt er ondertussen hard gewerkt om ook de huishoudens van het vaste personeel klimaatneutraal te maken. Ook is Stockon bezig met diverse maatregelen op gebied van logistiek en afzet om de eigen uitstoot te verminderen. Ten slotte streeft Stockon ernaar om met zowel producent als consument de dialoog aan te gaan om ook hen te stimuleren duurzame keuzes te maken. Daarmee zet Stockon mooie stappen richting een beter klimaat en een leefbare wereld.Over Stockon 
Stockon is een nieuwe speler op de markt als het gaat om boodschappen aan huis bezorgen. Stockon bezorgt jouw wekelijkse boodschappen rechtstreeks van de producent gratis en klimaatneutraal bij je thuis volgens jouw persoonlijke voorkeuren. Van pindakaas tot toiletpapier, van koffie tot spaghetti. Naast reguliere producten heeft het bedrijf ook een assortiment bioproducten. Dit assortiment zijn ze nog aan het uitbreiden. 

* Climate Neutral Group begeleidt organisaties door een structurele procesaanpak om de CO2-uitstoot te verkleinen en kansen op te zoeken om samen CO2-reductie te realiseren. Het biedt de gedegen standaard ‘Klimaatneutraal Gegarandeerd’ voor organisaties om de bijdrage van hun onderneming en/of hun producten aan het klimaatprobleem gestructureerd te verminderen en deze resultaten zichtbaar te maken aan belanghebbenden. 

Bron: Stockon 
Publicatiedatum: