Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bulgaarse bio-teelt in de lift

Bulgarije heeft een kleine maar snelgroeiende biologische sector. Het omgebouwde landbouwgebied of het landbouwgebied dat nog in aanbouw is, is in twee jaar tijd meer dan verdrievoudigd tot 161 duizend hectare in 2016 - waarvan 89 duizend hectare bouwland en 33 duizend hectare meerjarige teelten.


Het aantal biologische telers is in dezelfde periode bijna verdubbeld tot 7.000 teeltbedrijven. De belangstelling voor biologische landbouw wordt voornamelijk gedreven door de GLB-subsidies - POP-maatregel 11 en prioriteit in financiering via de POP-investeringsmaatregel 4. Een andere belangrijke groeifactor is de toenemende vraag naar biologische producten in de EU (EER) landen - de op een na grootste mondiale biologische markt na de VS. Er zijn steeds meer voorbeelden voor niche-biologische producties (sommige schapen- en buffelmelkproducten bijvoorbeeld), volledig gericht op externe markten.

De Bulgaarse biologische markt heeft nog steeds een onbeduidend volume (2-3% marktaandeel). Zo kan het land worden gezien als potentiële sourcing-bestemming. Vooral in gewassen waar het al tradities en goed ontwikkelde markten voor conventionele producten heeft - voor de versmarkt en vooral voor de verwerkende sector.

Fruit en noten hebben het grootste aandeel in het biologische areaal - 26 duizend geconverteerde of in omschakeling zijnde hectares - voornamelijk walnoten, amandelen, hazelnoten, pruimen, kersen, bessen, enz.

Gedurende de laatste jaren heeft Bulgarije zich gevestigd als wereldleider in aromatische en medicinale gewassen. Het is niet alleen een belangrijke exporteur van rozen- en lavendelolie, maar ook van oliën, kruiden en andere producten van verschillende planten - melissa, kamille, venkel, roos heup, duizendblad, koriander, enz. De overgrote meerderheid van de aromatische en medicinale planten is al omgezet of wordt omgezet in biologische teelt - 17 duizend hectare.

Granen en oliehoudende zaden, waar Bulgarije tot de topexporteurs van conventionele producten uit de EU behoort, hebben ook een aanzienlijk aandeel in de biologische landbouw - 23 duizend hectare - voornamelijk tarwe (durum / harde tarwe) en zonnebloem.

Het aantal biologische fokschapen en -geiten groeit en is de 21 duizend reeds gepasseerd. Bulgaarse biologische melkproducten en vlees worden steeds populairder op buitenlandse premiummarkten. Het land heeft goede omstandigheden voor weide veeteelt - bijna 40 duizend hectare biologisch grasland (of in aanbouw).

Bulgarije is een toonaangevende Europese producent en exporteur van biologische honing met meer dan 236.000 biologische bijenkorven (het grootste aantal in de EU) en ongeveer 2.000 ton biologische honingproductie.

Ondanks het groeiende aantal biologische landbouwbedrijven heeft Bulgarije een relatief lage overlevingskans van biologische bedrijven - ongeveer een op de vijf telers stopt elk jaar. Dit toont een zeker gebrek aan kennis en begrip van zowel de technische als economische specificiteit van de biologische teelt.

Wilt u meer weten over de Bulgaarse biologische landbouw? Vraag hier de factsheet 'Biologische landbouw in Bulgarije' aan: [email protected]

Publicatiedatum: