Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guillaume Mahieu, Vergers de Barry:

"België: "Biologisch telen steeds belangrijker"

Volgens de Belgische fruitteler Guillaume Mahieu wordt biologisch telen steeds belangrijker voor de Belgische markt. "Er wordt door consumenten en supermarkten veel verwacht, waardoor we zien dat meer en meer telers eraan beginnen."

Guillaume teelt appelen en peren. Voor appelen is biologisch telen op grote schaal al mogelijk. "Het probleem ligt bij de peren, want er zijn momenteel geen echt aangepaste rassen. We wachten met spanning op schurftresistente rassen."

Guillaume teelt onder andere de biologische appel Red Flame, een donkerrode Elstar variant. Deze is momenteel alleen bestemd voor de Belgische markt. "Ze kleurt gemakkelijk en egaal. Soms zelfs zo donker als een kers, wat een probleem voor de conventionele handel is. Maar teelt je ze onder een net dan is de kleur beter en een beetje lichter."


De Red Flame

"Het vruchtvlees van de Red Flame is geaderd met rood. In ULO kun je ze tot januari bewaren, maar we moeten met biologisch erg voorzichtig zijn, omdat ze gevoelig zijn voor gloosporiosis, een probleem waar we oplossingen voor zoeken. Ze hebben een goede suiker-zuur balans en onze klanten en hun kinderen genieten ervan."

"We kozen ervoor dit ras te telen omdat we een Elstar variant zochten voor onze winkel. De naam en kleur ervan zijn origineel en de appel bevat veel antioxidanten en polyfenolen. Dit zijn goede verkoopkwaliteiten. Mensen die bij ons appelen komen kopen, zoeken iets anders dan ze in de supermarkt kunnen vinden."

"Het ras is niet gevoelig voor roest en wordt niet snel aangetast door bladluizen of schimmel. Het is een goed ras, maar ik raad niet aan het in grote hoeveelheden te planten, want het is niet erg resistent tegen schurft. Er is ook veel inzaaiing nodig om een goede grootte te krijgen. Er zijn tegenwoordig geschiktere rassen voor biologische teelt, die gemakkelijker te telen en bewaren zijn. In de toekomst zullen we alleen voor die rassen gaan."

Voor meer informatie:
Vergers de Barry
3, Bois de la Haye
7534 Barry (Tournai)
Publicatiedatum: