Hoe is jullie bedrijf ontstaan?
Jochem: "Mijn vader heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen. Op dat moment zat het gangbare varkensbedrijf hier een kilometer verderop. Mijn ouders leerden elkaar kennen en gingen samen het bedrijf in. Op die locatie zijn we voornamelijk opgegroeid.” Adriaan: "Het bedrijf zoals het er toen uitzag was eigenlijk te klein. Zowel onze buren, met een detailhandel in tuinmeubelen, als wij wilden ons bedrijf uitbreiden maar hier was geen ruimte voor. Op dat moment zijn onze ouders na gaan denken over andere toekomstmogelijkheden voor het bedrijf.”En wat wilden ze?
Adriaan: "Mijn ouders ervoeren de noodzaak naar schaalvergroting en de toenemende aandacht voor ethiek/dierwelzijn en milieu. Daardoor zijn ze ook na gaan denken over andere manieren van varkens houden. Ook merkte mijn vader dat hij boer wilde blijven. Hij wordt gelukkig van het contact met de dieren en de rol van manager is niets voor hem. Op dat moment waren er drie opties: op een nieuwe locatie een groter gangbaar bedrijf starten, de huidige locatie ombouwen voor biologische varkens of op een nieuwe locatie een biologisch varkensbedrijf beginnen." Jochem: "Er kwam hier in 2004 een stuk grond vrij, mijn ouders kochten dit en de buren kochten ons oude bedrijf. Zo zijn ze gestart met het bedrijf wat hier nu staat. Ondanks enkele negatieve reacties schakelden onze ouders toch om. Hier zijn we super trots op en heel dankbaar voor. Na het omschakelen, waren mijn ouders een van de grotere biologische varkenshouders. Nu is dat niet meer zo. De biologische sector is ook hard gegroeid en professioneler geworden.”Hoe verliep die overstap?
Adriaan: "Mijn ouders hadden een keuze gemaakt die goed voelde en waren op het juiste moment ingestapt in de biologische markt. De keuze werd versterkt en versneld door een omschakelsubsidie waar we op dat moment voor in aanmerking kwamen. Door de omschakelsubsidie waren er meerdere varkenshouders die de overstap maakten, waardoor het aanbod de vraag oversteeg.” Jochem vertelt verder: "Dat was best een spannende tijd want de druk op de prijs was groot en er zijn ook enkele biologische bedrijven gestopt of weer omgeschakeld naar gangbaar."Hebben jullie iets meegekregen van die tijd?
Jochem: "Het was wel een moeilijke tijd voor onze ouders want het was onzeker hoe de markt voor biologische varkens zich verder zou ontwikkelen. Door hard te werken, zijn we hier goed doorheen gekomen. Eigenlijk hebben we er nooit zo veel van gemerkt dat het zo zwaar was op dat moment. We hadden het er wel over aan de keukentafel maar het was nooit echt een ding."Heeft die keukentafel een belangrijke rol? En wat bespreken jullie dan?
Jochem: "Natuurlijk heeft die tafel een belangrijke rol. We eten daar met het hele gezin. En dan hebben we het geregeld over onze toekomst en over het bedrijf. Praten, praten, praten en goed samenwerken zijn essentieel voor een goede toekomst. Aan de keukentafel hebben we het over de puzzelstukjes van ons bedrijf om er voor te zorgen dat we een mooie puzzel leggen. Dat is best een uitdaging."Adriaan: "We zijn superblij dat we hier in het mooie Hedel ons bedrijf hebben. We zijn hier opgegroeid en hebben hier al onze vrienden, dus dit is echt onze plek. Aangezien Jochem en ik allebei bedrijfsopvolger zijn, moeten we er op een manier voor zorgen dat ons bedrijf twee gezinnen kan voorzien. Zo hebben we een tijdje geleden ook een stukje grond aan gekocht naast de boerderij. Zo kunnen we op deze locatie al een beetje uitbreiden en de fietsers laten zien wat we doen. Ook willen we in de toekomst graag nog een locatie beginnen in de buurt, waar we een deel van onze varkens kunnen houden. Het moet een locatie zijn waar we eventueel een bedrijf kunnen ontwikkelen dat je alleen kunt runnen. Niet omdat we allebei perse ons eigen bedrijf willen hebben maar wel omdat we allebei willen boeren. Ook als er ruzie zou ontstaan of als de ander iets heel anders wil gaan doen."