Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Rijk, bedrijfsleider biologische proefboerderij PPO Lelystad

"Het aardappelras Twinner heeft de potentie om de Frieslander te vervangen"

Tholen - Op de biologische proefboerderij van PPO in Lelystad, wat onderdeel is van Wageningen University & Research, oogst bedrijfsleider Joost Rijk de eerste aardappelen van het nieuwe seizoen. “We zijn begonnen met de oogst van het nieuwe ras Twinner. Het is een ras van Agrico, veredeld door te Winkel uit Ens in de Noordoostpolder. Het ras is phytophthora-resistent in loof en knol”, vertelt hij. 

“Het is een vroege aardappel en dient als vervanger van de Frieslander”, gaat hij verder. “Het is een mooie, ovale aardappel. De maat is ook goed. De opbrengst is vergelijkbaar met de Frieslander en bedraagt nu zo’n 30 ton per hectare. Dat is gewoon goed voor een biologisch vroeg ras. Het is een meerwaarde dat het ras zo vroeg is. Dan kun je een bepaalde markt vroeg bedienen.” De teelt van het nieuwe ras staat momenteel nog in zijn kinderschoenen. “Wij telen het ras voor het eerst dit jaar. We telen nu 1,2 hectare om mee te beginnen. Voorlopig lijkt het allemaal goed. Het gaat nu de bewaring in en er worden ook proeven mee gedaan. Het ras is mogelijk ook geschikt om friet mee te bakken. Ik verwacht dat het ras potentie heeft als opvolger van de Frieslander.”