Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bioland-woordvoerder: "We laten de bedrijven niet kapot gaan"

Arla weigert bio-melk van door droogte getroffen Duitse boeren

De aanhoudende droogte is ook voor Duitse bio-agrariërs een grote last. De deelstaat Brandenburg biedt hen nu hulp door melkveebedrijven bij uitzondering toe te staan om op aanvraag conventioneel voer te gebruiken. Andere deelstaten handelen op soortgelijke wijze in deze noodsituatie. De melk mag men gewoon als bio-melk blijven verkopen.

Jens-Uwe Schade, woordvoerder van het ministerie van Landbouw in Potsdam, vergelijkt de huidige situatie met de periode waarin er vogelpest heerste, toen ook bio-leghennen in de stal moesten blijven en de eieren desondanks als 'bio' verkocht mochten worden. "Daar moet men open mee omgaan. Ik ga er vanuit dat de klanten ook uit solidariteit met de bedrijven voor bio-melk blijven kiezen."

Volgens het ministerie zijn er tot nu toe acht aanvragen voor conventioneel bijvoeren. Men rekent op stijgende aantallen, aangezien veel bedrijven nu nog voorraden hebben, die echter richting de winter aardig op kunnen raken.

Het probleem van sommige bio-melkboeren: ze produceren hun voer, dat niet belast is met gewasbeschermingsmiddelen en andere negatieve invloeden, zelf. Als het tot oogstuitval komt, moeten ze voer bijkopen. Bio-voer is echter schaars in regio's die te kampen hebben met droogte. Vandaar de uitzonderingsregeling voor conventionele producten.

Peter Röhrig, directeur van de 'Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft' (BÖLW), wijst op de 'existentiële nood' van bedrijven die naar deze maatregel zouden grijpen. "Het gaat erom deze bedrijven te behouden." Peter benadrukt bovendien dat het nog steeds om 'bio-melk' gaat. Want natuurlijk worden de vele andere bio-parameters zoals betere dieromstandigheden en minder medicijngebruik nog steeds aangehouden.

De grote bio-melkverwerker Arla heeft echter voor onrust gezorgd door te verklaren geen conventioneel voer te accepteren. Om het vertrouwen van consumenten en handelsketens niet te schaden, verklaart het bedrijf. Voor de melkboeren zou dat betekenen dat zij hun melk als 'niet biologisch' af zouden moeten geven en er duidelijk minder geld voor krijgen.

De bedrijven Bioland en Demeter zijn het niet eens met de harde houding van Arla. "Het gaat er nu om de bedrijven en de dieren te redden", zegt Demeter-woordvoerder Antje Kölling. De wet staat voor noodgevallen deze regeling toe. Tegelijkertijd is men bij Demeter echter strenger dan de overheid wat betreft het conventionele voer dat gebruikt mag worden. "Gras is in orde, maar maïs staan we niet toe, dat is teveel belast met gewasbeschermingsmiddelen." Datzelfde geldt voor Bioland. "We laten de bedrijven niet kapot gaan, maar we controleren ieder afzonderlijk geval en beoordelen dan of er conventioneel bijgevoerd mag worden. Maïs mag echter niet", aldus woordvoerder Gerald Wehde.
Publicatiedatum: