Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Foodtruck Viva Vega: "zoveel mogelijk biologisch"

De Vlaamse Tino Don Porto Carero van Viva Vega kiest met zijn foodtruck Loving Hut Express voor plantaardig én biologisch. Zaakvoerder Tino Don Porto Carero is al meer dan 10 jaar actief met de plantaardige keuken. Tino: "Ik werkte eerst als onthaalmedewerker bij het Oost-Westcentrum, gaf kookworkshops en heb me tussen 2002 en 2006 verder bekwaamd in het buitenland..”



In 2006 startte hij een eenmanszaak om catering voor groepen te doen en freelance te koken. "Na verloop van tijd had ik meer nood aan stabiliteit en in 2011 beslisten mijn vrouw en ik om met een foodtruck te beginnen.” De laatste jaren zie je her en der foodtruckfestivals opduiken, maar 6 jaar geleden sprak het bedrijfsplan van Viva Vega nog van een 'mobiele keuken'. "Sinds 2014, toen foodtrucks echt een hype werden, gaat het voor ons in stijgende lijn. We hebben twee trucks, onze menukaart ligt min of meer vast en we hebben zes vaste standplaatsen. Mensen kunnen ons boeken voor feesten en van mei tot september vind je ons op een aantal evenementen en festivals."

Zoveel mogelijk bio

Viva Vega werkt momenteel voor ongeveer 80% met ingrediënten uit de biologische landbouw. Tino: "Zoveel mogelijk bio is de bedoeling. Ik geloof in de filosofie erachter en ben overtuigd om daar ten volle voor te gaan. Dat is wel nodig. Wie niet overtuigd is, vindt het in de praktijk te lastig en te duur, ook al is bio zijn prijs waard. We kopen onze bio-ingrediënten voornamelijk aan via de groothandelaars. Waar mogelijk kiezen we voor de Belgische producten. Zo hebben we nu ook al Belgische quinoa."

Waarom dan toch niet volledig biologisch? Tino: Vegan is nog net iets belangrijker voor ons. We willen bewijzen dat plantaardige voeding ook lekker kan zijn. Ik bied bepaalde vegan burgers en gyros aan die voor mij voldoen qua smaak en structuur, maar die dus niet gecertificeerd zijn. Vind ik een gelijkaardig product en verschilt de prijs niet te veel, dan wil ik daar zeker stappen in zetten. Alleen ontbreekt het me momenteel aan tijd om op zoek te gaan naar alternatieven of om samen te zitten met producenten.”



Link tussen bio en vegan

Tino: "Viva Vega is geen restaurant, we bieden streetfood aan en dat heeft zo zijn beperking op vlak van prijs. We moeten onze prijzen scherp en concurrentieel houden. Na 5 jaar kunnen we bepaalde producten mogelijk wel verhogen in prijs. Onze marge zit nu goed, maar het is een precair evenwicht."

Kiezen voor duurzaamheid is voor Tino een levensstijl: "Ons menu passen we deels aan de seizoenen aan, al werken we ook met bewaargroenten. We trekken duurzaamheid ook door naar andere aspecten in ons bedrijf. Zo gaan we binnenkort sweaters en T-shirts laten maken die ethisch en ecologisch verantwoord zijn. En voor het drukwerk kiezen we voor plantaardige inkten en gerecycleerd papier. Soms laten we onze hoge normen wat varen omwille van praktische beslommeringen. Zo is leeggoed voor drank in een foodtruck niet haalbaar."



"Bio en Vegan gaan voor ons samen."

De link tussen bio en vegan was vroeger sterker volgens Tino. "Wie vegetarische alternatieven zocht, kon die alleen vinden in natuurvoedingswinkels. Nu heeft elke supermarkt een aanbod, maar dat is niet altijd bio. Zelf vinden we dat het samengaat, maar voor steeds meer mensen is dat niet vanzelfsprekend."

Sinds 2013 is de foodtruck gecertificeerd via het Biogarantie-lastenboek. Tino: "We hebben even gewacht om die stap te zetten. We wilden eerst zeker zijn dat we de kosten die eraan verbonden waren konden dragen. Intussen kunnen we zeggen dat de certificatiekosten zichzelf terugverdienen. Het label is absoluut een meerwaarde. Dankzij die certificatie hebben we al verschillende opdrachten gekregen."

Voor meer informatie: www.vivavega.be
Publicatiedatum: