Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gangbaar ruwvoer gebruiken willen we voorkomen"

Biedt samenwerking uitkomst in ruwvoersituatie?

Tholen - Bionext en Biohuis maken momenteel een inventarisatie naar de beschikbaarheid van biologisch ruwvoer. Vanwege de aanhoudende droogte worden hier en daar de wintervoorraden al aangewend. "We zijn vooral de hoeveelheid ruwvoer aan het inventariseren waarvan we bang zijn dat er tekorten aan komen. Tot nu toe lijkt Zuidwest-Nederland het zwaarst getroffen. Al zijn ook binnen dat gebied veel verschillen tussen bedrijven waar wel of niet beregend kon worden. Het beeld verschilt behoorlijk per regio", vertelt Marian Blom namens Bionext.
 
De vraag of er daadwerkelijk een tekort aan biologisch ruwvoer komt hangt volgens Marian met name af van wat er in het najaar nog gaat gebeuren. "Er ligt nog geen concreet voorstel wat we aan Skal en het ministerie willen voorleggen. We zullen gedurende het hele najaar de vinger aan de pols blijven houden. Komt er voldoende snijmaïs van het land? En is het mogelijk om nog een najaarssnede gras te maaien?"
 
Bionext en Biohuis stimuleren ook de samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders. "Er zijn akkerbouwers die nu hun groenbemesters inzaaien. Mogelijk kunnen zij in plaats van een groenbemester een grasmengsel inzaaien. Daarvan kunnen bio-melkveehouders eventueel een najaarssnede gras verkrijgen. Dit moet echt in samenwerking gebeuren."
 
Vorig week werd in Biojournaal al gemeld dat bio-bedrijven in Nedersaksen vanaf nu de mogelijkheid krijgen om conventioneel geproduceerd ruwvoer bij te kopen. Marian benadrukt dat daar in Nederland nog helemaal niet aan gedacht wordt. "Dat willen we voorkomen. We bekijken wat er nog beschikbaar is en bijvoorbeeld ook wat er nog gebruikt mag worden van het omschakelingsvoer."
 
Ze geeft aan dat de organisaties blij zijn met de door de minister getroffen crisismaatregelen. "Het is fijn dat het toegestaan is om langer te bemesten. Ook de mogelijkheid dat grasland gescheurd en her ingezaaid kan worden is welkom. Dergelijke maatregelen geven de biologische ondernemers wat meer lucht."

Voor meer informatie: Blom@bionext.nl