Op 31 augustus opent akkerbouwbedrijf Custers in Biddinghuizen haar deuren voor vakgenoten. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen in de gigantische nieuwe schuur en kennismaken met condensdrogen: een innovatief systeem voor het drogen en bewaren van uien, aardappelen en bloembollen zonder kwaliteitsverlies. Hiermee kan Roger Custers zijn biologische uien duurzaam en tweemaal zo snel drogen met 80% minder energiekosten.
Koude- en warmteinstallatie in één
Het condens-droogsysteem is een innovatie van ENGIE Refrigeration. Custers vroeg de specialist in koude- en warmtetechniek om een methode waarmee hij uien zonder kwaliteitsverlies kon drogen en opslaan. De condensdroger, ook wel koeldroger genoemd, is in feite een koude- en warmte installatie in één die zorgt voor optimale condities. In de nieuwe loods van Custers is ruimte voor driemaal 1.000 ton uien in drie cellen. Het condens-droogsysteem brengt de lucht in de bewaarcellen onder het condensatiepunt, waardoor 24.000 liter vocht per dag kan worden afgevoerd en de uien drogen. De warmte die vrijkomt bij het koelproces wordt weer gebruikt om de uien op temperatuur te houden. Daarnaast is het systeem uitgevoerd met een warmtepomp om partijen uien te kunnen opwarmen om ziektes te bestrijden. Zonnepanelen op het dak leveren hiervoor de elektriciteit.