Link tussen hitte en klauwaandoeningen bij melkvee
Onder normale omstandigheden houdt een koe haar lichaamstemperatuur binnen de normale grenzen van 38 tot 39 °C door te zweten en te hijgen. Bij hittestress volstaan deze mechanismen niet meer en moet de koe ook haar warmteproductie beperken. Dit doet ze door minder te bewegen en minder voer op te nemen.
Vooral ruwvoer wordt minder opgenomen omdat vertering van structuurrijk voer veel meer arbeid vergt dan de vertering van krachtvoer. Ook gaat bij warm weer de smakelijkheid van het ruwvoer sneller achteruit. Deze verandering in voeropname heeft direct invloed op de penswerking en daarmee ook op de biotineproductie. Dit laatste verhoogt het risico op het ontstaan van wittelijnproblemen.
Om het voer smakelijk en fris te houden, is het advies aan melkveehouders om vaker kleinere hoeveelheden te voeren, de voergoot regelmatig schoon te maken en de voergang koel te houden. Met warm weer moeten koeien ook overvloedig beschikken over fris en helder water, liefst op koele plekken.
Voor meer informatie: www.crv4all.nl