Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Link tussen hitte en klauwaandoeningen bij melkvee

Uit de analyse van de gegevens uit Digiklauw is jaarlijks in het derde kwartaal een piek te zien van met name wittelijnproblemen bij melkkoeien. Bij een temperatuur boven de 20 tot 21 °C hebben koeien al last van de warmte. Hittestress verhoogt de kans op onder meer mastitis en klauwproblemen. Dit meldt CRV op de eigen website. CRV is een internationale organisatie voor rundveeverbetering met als aandeelhouder de coöperatie CRV met Nederlandse en Vlaamse leden.

Onder normale omstandigheden houdt een koe haar lichaamstemperatuur binnen de normale grenzen van 38 tot 39 °C door te zweten en te hijgen. Bij hittestress volstaan deze mechanismen niet meer en moet de koe ook haar warmteproductie beperken. Dit doet ze door minder te bewegen en minder voer op te nemen.

Vooral ruwvoer wordt minder opgenomen omdat vertering van structuurrijk voer veel meer arbeid vergt dan de vertering van krachtvoer. Ook gaat bij warm weer de smakelijkheid van het ruwvoer sneller achteruit. Deze verandering in voeropname heeft direct invloed op de penswerking en daarmee ook op de biotineproductie. Dit laatste verhoogt het risico op het ontstaan van wittelijnproblemen.

Om het voer smakelijk en fris te houden, is het advies aan melkveehouders om vaker kleinere hoeveelheden te voeren, de voergoot regelmatig schoon te maken en de voergang koel te houden. Met warm weer moeten koeien ook overvloedig beschikken over fris en helder water, liefst op koele plekken.

Voor meer informatie: www.crv4all.nl 
Publicatiedatum: