Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Salt Farm Foundation dient Nederlandse boeren van advies

Problematiek verzilting vraagt om meer kennis

Door de lage stand van grond- en rivierwater neemt de dreiging van verzilting sterk toe. Omdat bij het merendeel van de agrariërs de kennis over deze problematiek nog onvoldoende is, dreigt deze verzilting een sterk negatief effect op de land- en tuinbouw te hebben. Anders gezegd, oogsten dreigen dan te mislukken. Gelukkig komen wij steeds meer te weten over het omgaan met verzilting. Mede dankzij Salt Farm Foundation.

Terwijl het vanwege de droogte in Nederland voor de meeste gewassen code rood is, staan deze er op het proefveld van Zilt Proefbedrijf Texel prima bij. Op dit terrein worden gewassen in opdracht van Salt Farm Foundation geïrrigeerd met verschillende zoutconcentraties. Irrigeren met brak water is natuurlijk niet ideaal, droogteschade is echter in veel gevallen nog veel erger. En met de juiste gewassen hoeft het geen probleem te zijn.

"In de afgelopen 10 jaar heeft het Zilt Proefbedrijf voor ons meer dan 840 verschillende rassen getest. Hierdoor beschikken wij over veel informatie en weten wij tot welke zoutconcentratie planten het wel of niet doen", aldus Marc van Rijsselberghe directeur Salt Farm Foundation (SFF). SFF wil deze kennis graag met nog meer boeren delen – lokaal en internationaal – om daarmee een bijdrage te leveren aan het realiseren van betere oogsten en een wereld zonder honger.

SFF Kenniscentrum

Recentelijk lanceerde SFF een online kenniscentrum over de verzilting van landbouwgronden en hoe daar mee om te gaan. Momenteel is deze site nog voornamelijk gericht op boeren in landen waar verzilting van de grond al langer een groot probleem is (zoals bijvoorbeeld Bangladesh). Ook voor Nederlandse agrariërs is deze kennis echter van belang om de landbouw te innoveren en klaar te maken voor een onvermijdelijke verzilte toekomst.

Betere oogsten bij verzilting

Ook in Nederland ondervinden steeds meer boeren dat hun land aan het verzilten is. Door aanhoudende warmte zakt het zoete grondwater en daardoor komt het zoute kwelwater naar boven met alle nadelige gevolgen van dien. Dankzij jarenlang onderzoek en testen weet SFF welke planten goed bestand zijn tegen deze verzilting. Daardoor kan SFF boeren adviseren hoe zij ondanks het opkomende zilte grondwater toch een betere oogst kunnen realiseren.

Salt Farm Foundation

Op www.saltfarmfoundation.com, het online kenniscentrum van SFF, is veel informatie over landbouw en verzilting te vinden. Deze site is momenteel vanwege het internationale karakter van deze problematiek nog volledig in het Engels. Mensen die daarom gerichte vragen hebben en/of meer informatie willen kunnen altijd mailen met [email protected].
Publicatiedatum: