Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-sector verwelkomt uitspraak Europese Hof over nieuwe veredelingstechnieken

Woensdag 25 juni oordeelde het Europese Hof van Justitie dat nieuwe veredelingstechnieken (NBT'S) zoals Crisp/Cas9 onder de Europese GMO wetgeving vallen. Dit betekent dat planten die gemaakt zijn met deze technieken getoetst moeten worden op mogelijke risico's voor mens en milieu. Ook zullen eenmaal toegelaten producten moeten voldoen aan de eisen voor traceerbaarheid, etikettering en monitoring van GMO's. Uitzonderen van deze nieuwe technieken van de GMO regelgeving is volgens het Hof in strijd met het voorzorgbeginsel.

Bionext is blij met deze uitspraak omdat hij recht doet aan het feit dat technieken zoals Crispr/ Cas9 nieuwe GMO technieken zijn waarvan de veiligheid nog niet vaststaat. Bovendien geeft regulering van deze NBT’s de beste garantie voor het behoud van keuzevrijheid voor veredelaars, boeren en consumenten. Maaike Raaijmakers van Bionext legt uit "De biologische sector kiest er bewust voor om geen gebruik te maken van gentechnologie. Daar horen ook technieken als Crispr/Cas9 bij. Om in de toekomst vrij te kunnen blijven van deze technieken, zijn verplichte traceerbaarheid en etikettering cruciaal."

Voor meer informatie:
Klik hier voor het persbericht van het Europese Hof, hier voor het persbericht van IFOAM EU. En dit is de link naar de uitzending van nieuwe veredelingstechniek op NPO Radio 1.


Publicatiedatum: