Het concept ‘de Oertuin’ staat voor kleinschalige groenteteelt van histori¬sche groenterassen. De Oertuin bestaat inmiddels een aantal jaar en de producten worden geteeld op verschillende plekken door diverse telers. In Kamerik telen Frank en Elsbeth historische komkommers, bonen, radijs en koolrabi, in Kimswerd in Friesland teelt Jochum de Boer oude tomatenrassen en de heirloom pompoenen, komkommers, courgettes en een aantal bonenrassen komen bij de Moestuin in Utrecht vandaan. Samen wordt ervoor gezorgd dat bijzondere groenten met een uniek verhaal weer worden geteeld. Zo houden we deze groenten in stand en zorgen voor afwisseling op het bord.
Exclusieve producten
Oude ge¬wassen kennen een betere oogstspreiding maar zijn daardoor arbeidsintensiever voor een professionele moderne tuinder. Zo is bijvoorbeeld uniformiteit voor grootschalige machinale oogst belangrijk. Dit geldt niet voor de gewassen uit de Oer¬tuin. De groenten worden handmatig geoogst op het juiste mo¬ment en met de hand verpakt. Het aanbod van de groenten is hierdoor beperkter en seizoensgebonden, maar daardoor wel exclusief.De Oertuin in natuurvoedingswinkels
Voor natuurvoedingswinkels die de historische producten van de Oertuin zouden willen afnemen, zijn recepten, schapkaarten met daarop informatie over het specifieke product en displays beschikbaar gesteld. Deze displays, gemaakt van gebruikt steigerhout, zijn gemaakt bij de Werkplaats in Delft. Dit duurzame leerwerkbedrijf, wat mensen helpt met een afstand tot de arbeidsmarkt, gebruikt uitsluitend hergebruikte materialen en past perfect bij de visie van de Oertuin.Voor meer informatie: www.kroonbiologisch.nl