Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Behoud en terugbrengen van historische groenterassen

Verkrijgbaar bij Kroon: producten van de Oertuin

Historische groenterassen worden ook wel ‘heirloom’ genoemd. Dit zijn gewassen die in het verleden veel werden gekweekt maar niet passen in de moderne grootschalige groenteteelt. Het behouden van deze oude gewassen is belangrijk omdat ze specifieke kenmerken bezitten die men niet bij de hybriderassen terugvindt. Zowel vorm, kleur als soortenrijkdom brengen biologische verscheidenheid en daarmee kan een stuk cultuurgoed in stand worden gehouden.

Het concept ‘de Oertuin’ staat voor kleinschalige groenteteelt van histori¬sche groenterassen. De Oertuin bestaat inmiddels een aantal jaar en de producten worden geteeld op verschillende plekken door diverse telers. In Kamerik telen Frank en Elsbeth historische komkommers, bonen, radijs en koolrabi, in Kimswerd in Friesland teelt Jochum de Boer oude tomatenrassen en de heirloom pompoenen, komkommers, courgettes en een aantal bonenrassen komen bij de Moestuin in Utrecht vandaan. Samen wordt ervoor gezorgd dat bijzondere groenten met een uniek verhaal weer worden geteeld. Zo houden we deze groenten in stand en zorgen voor afwisseling op het bord.

Exclusieve producten

Oude ge¬wassen kennen een betere oogstspreiding maar zijn daardoor arbeidsintensiever voor een professionele moderne tuinder. Zo is bijvoorbeeld uniformiteit voor grootschalige machinale oogst belangrijk. Dit geldt niet voor de gewassen uit de Oer¬tuin. De groenten worden handmatig geoogst op het juiste mo¬ment en met de hand verpakt. Het aanbod van de groenten is hierdoor beperkter en seizoensgebonden, maar daardoor wel exclusief.De Oertuin in natuurvoedingswinkels

Voor natuurvoedingswinkels die de historische producten van de Oertuin zouden willen afnemen, zijn recepten, schapkaarten met daarop informatie over het specifieke product en displays beschikbaar gesteld. Deze displays, gemaakt van gebruikt steigerhout, zijn gemaakt bij de Werkplaats in Delft. Dit duurzame leerwerkbedrijf, wat mensen helpt met een afstand tot de arbeidsmarkt, gebruikt uitsluitend hergebruikte materialen en past perfect bij de visie van de Oertuin.

Voor meer informatie: www.kroonbiologisch.nl
Publicatiedatum: