Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed jaar voor duurzaam opgewekte stroom

Het gaat goed met de duurzame energie in Nederland. Dat meldt het CBS naar aanleiding van een analyse van de nieuwste cijfers. We hebben in Nederland maar liefst 10 procent meer duurzame elektriciteit opgewekt in 2017 ten opzichte van het jaar daarvoor. Het gaat daarbij om energie uit hernieuwbare bronnen; voornamelijk uit zon en uit wind. Voor beide bronnen is de productie toegenomen.

Vier hernieuwbare bronnen

De windmolen is verreweg de grootste bron voor onze elektriciteitsproductie. Circa 58 procent van de opbrengst kwam in 2017 uit windenergie. Biomassa staat op de tweede plaats met een aandeel van bijna 29 procent. Zonnepanelen zorgden voor bijna 13 procent van het totaal aantal kilowattuur. Interessant, want de meeste mensen zijn veel meer bekend met zonnepanelen dan met biomassa ondanks dit fikse verschil in grootte. Het aandeel van energie uit waterkracht was slechts een half procent. Als we alle hernieuwbare bronnen bij elkaar optellen, komt de totale elektriciteitsproductie van 2017 uit op 17 miljard kilowattuur (kWh). Dit was 15 miljard kWh in 2016.



Hoe zit het met groen gas?

Aan de productie van groen gas wordt hard gewerkt. Het blijft lastig om hier grote aantallen in te behalen. Gelukkig is het wel mogelijk om je gas te compenseren. Er worden dan bomen geplant om de CO2-uitstoot te compenseren die bij het verkrijgen van gas vrijkomt. Wil je een energiecontract met zo groen mogelijk gas? Je kunt niet alleen gas vergelijken als je een energiecontract zoekt met duurzame energie. Kies daarom bij het zoeken van een contract voor groene stroom en bij voorkeur voor groene stroom uit Nederland. Controleer vervolgens in de voorwaarden hoe groen het gas is dat je bij het contract ontvangt.

Relatief meer duurzaam opgewekte stroom

Interessant dat er méér duurzame energie is opgewekt, maar wat vooral van invloed is, is hoe groot het aandeel is in het totale verbruik aan elektriciteit in Nederland. Immers, als we met z'n allen veel meer elektriciteit gaan verbruiken, kan het zijn dat de totale hoeveelheid grijze stroom toch nog flink moet stijgen. Hoe goed het ook gaat met hernieuwbare bronnen. Gelukkig zien we dat het aandeel van duurzame stroom in het totale stroomaanbod toeneemt. In 2016 was dit aandeel 12,5 procent van het totale energieverbruik. In 2017 is dit gestegen naar 13,8 procent.

Uitbreiding van windmolenparken

Windenergie is niet alleen de grootste bron voor duurzame energie, het was ook de snelst stijgende bron in 2017. De productie van groene stroom uit windmolens steeg 16 procent in 2017 – van 8,4 miljard kWh in 2016 naar 9,6 miljard kWh in 2017. Deze mooie stijging is met name te danken aan de vele toevoegingen aan windmolenparken eind 2016. In 2017 hebben de nieuwe windmolens het volledige jaar mee kunnen draaien, waardoor deze stijging zien. In 2017 zijn er weinig nieuwe molens bijgekomen. De capaciteit van de windmolens bleef dat jaar daardoor gelijk. Leuk om te weten: op ons land staat er voor 3.200 megawatt aan vermogen van windmolens en op zee aan bijna 1.000 megawatt.

Meer zonnepanelen, minder biomassa

Naast windmolens is ook het aantal zonnepanelen flink toegenomen. De productie van stroom via deze bron nam toe van 1,6 naar 2,1 miljard kWh. De hoeveelheid stroom opgewekt uit zonnepanelen kan nog flink oplopen: als alle daken die geschikt zijn worden bedekt met de panelen, dan kan er op die manier worden voorzien in de helft van de stroombehoefte in Nederland. De opbrengst van energie uit biomassa is licht gedaald ten opzichte van 2016. Wordt de biomassa vervangen door zonne- en windenergie, dan is dat een goed teken. Aangezien de duurzaamheid van biomassa nog altijd in twijfel wordt getrokken.

Klik hier voor meer informatie.

Dit is een blog van Pricewise.
Publicatiedatum: