Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
‘Fipronil, beslist geen eitje!’

Bio-pluimveehoudster legt eigen ervaring fipronilcrisis vast in boek

Tholen -Biologisch pluimveehoudster Gerda Briene schreef een boek over haar ervaringen met de fipronilcrisis. De Twentse Gerda lanceerde haar boek 'Fipronil, beslist geen eitje!' donderdag 12 juli in het gemeentehuis van Barneveld en overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Asje van Dijk. "Ik keek met gezonde spanning uit naar de boeklancering. Een week ervoor had ik al kennis gemaakt met de burgemeester. Ik vond de boeklancering echt een heel speciaal moment", vertelt Gerda.



De mensen die aanwezig waren bij de lancering kregen het boek cadeau. Inmiddels zijn de eerste reacties ontvangen door Gerda. "Ik hoor van velen dat het verhaal ze echt heeft aangegrepen en hen kippenvel heeft bezorgd. Getroffen pluimveehouders herkenden zich in het verhaal. Ook één van de voorlichters gaf aan dat hij, ondanks dat we altijd open zijn naar de voorlichters, niet wist wat wij allemaal hadden meegemaakt. Met al deze reacties maakt dat het project nu al geslaagd is”, zegt Gerda.

Gerda heeft altijd al een diepe wens gekoesterd om een boek te schrijven, maar dat het nu met zo’n onderwerp zou zijn dat had ze niet kunnen bedenken. "Het idee ontstond afgelopen najaar na een zwarte zomer. Er kwam een nieuwe stagiair en we maakten iets leuks met hem mee. Hij zette voor ons ook alles weer in perspectief. Ik besloot de leuke dingen die we meemaakten op te schrijven zodat we niet alleen maar terug hoefden te kijken op de gitzwarte zomer van 2017. Toen ik dit een tijdje deed keek ik terug en zo leek het of er alleen maar leuke dingen waren gebeurd. Dit was natuurlijk niet het geval. Ik heb het logboek erbij gepakt welke ik had bijgehouden van de kippenstal. Omdat niemand wist wat te doen toen we geconfronteerd werden met fipronil, ben ik alles op gaan schrijven. Stap voor stap legde ik vast wat we per dag deden om te kijken wat voor effect het had. Als we dan merkten dat iets werkte konden we dit aan de voorlichters doorgeven, zodat zij het ook weer verder konden verspreiden. Aan de hand van het logboek heb ik het verhaal geschreven met al onze belevenissen erin verwerkt en zo is het boek ontstaan. Het is ook een zo’n bizar verhaal dat je het niet verzonnen kan krijgen."



De pluimveehoudster hoopt dat ook mensen buiten de sector het boek gaan lezen, vooral ook de consument die het ei eet. "De consument is bang gemaakt en dit was ongegrond. Naast een inkijkje in het dagelijks leven in de kippenstal in crisistijd, wil ik ook laten zien dat het Nederlandse voedsel veilig is. Niet in alleen in Nederland heeft dit gespeeld en ik zou dan ook graag de mensen in andere landen bereiken. Daarvoor zou het boek vertaald moeten worden met name de beleidsmakers van Europa. Daarvoor zou het boek vertaald moeten worden in het Engels, maar helaas heb ik daar geen budget meer voor."

Inmiddels heeft Gerda leren vloggen en wil ze dit voortzetten om zo met mensen in gesprek te gaan over voedselveiligheid. "Het valt op dat mensen tot de conclusie komen dat voedsel in Nederland veilig is en ook hebben de mensen die ik gesproken heb er geen eitje minder om gegeten. Momenteel gaat het met de kippen wel goed, maar de fipronilcrisis heeft een diepe wond geslagen en niet bij iedereen geneest dat even snel, we gaan door met ups en downs", sluit Gerda af.

Voor meer informatie of bestellingen:
Gerda Briene
g.briene@gmail.com