Bio-telers slachtoffer van Ierse 'groene embleem'

Ierland: vraag naar biologisch AGF overtreft aanbod

Volgens Gillian Westbrook van de Irish Organic Farmers and Growers Association (IOFGA) zijn biologische telers slachtoffers van het Ierse 'groene embleem'. Ze beantwoordde een vraag van senator Paul Daly, die vroeg of biologische telers slachtoffers waren van het beeld dat meer Ierse AGF productie als biologisch te boek staat dan het in werkelijkheid is.

Westbrook zei dat elke indruk dat al het Ierse AGF biologisch is voorkomt uit "een gebrek aan inzicht en wij, als gecertificeerde instantie, moeten er meer aan doen."

Volgens haar waren de grootste punten de Brexit en het aanbod. "Het gaat om een duurzaamheidsaangelegenheid en die groeit alleen maar. Het is een algemeen probleem in heel Europa. Het Department zal het niet leuk vinden maar andere landen hebben de 60 ha regel versoepeld om grotere teeltbedrijven een kans te geven en dat is succesvol gebleken."

Benadrukt werd dat biologisch telen rendabel is, maar dat voortdurende late betalingen een grote rol spelen.

Farmersjournal.ie citeerde Helen Scully, CEO van de Organic Trust, wanneer ze beweert dat er een grote vraag naar biologische producten is. "In 25 jaar hebben we nog nooit zo'n vraag als nu gezien. Maar aan die vraag zal via import voldaan moeten worden als wij het niet zelf doen. We staan op de rand van iets groots en Ierland kan aan z'n milieuverplichtingen voldoen middels biologische teelt. Wij wensen dat de regering dit erkent."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.