Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste biologische kersen uit Aragon

Aragon stond al bekend als de provincie met de grootste kersenteeltsector van Spanje. De provincie kan nu echter ook de grootste worden genoemd met betrekking tot de biologische teelt van dit fruit. Het komt met name door HaciendasBio. Dit bedrijf komt oorspronkelijk uit Extremadura en heeft zich ontwikkeld tot een netwerk van meer dan 40 teeltbedrijven verspreid over vijf Spaanse regio's, waaronder Aragon. Drie jaar geleden werd door HaciendasBio voor deze regio gekozen om een begin te maken met de eigen biologische teelt van kersen. Het bedrijf, dat al zo'n 15 jaar ervaring heeft op dit gebied, heeft in de omgeving van Zaragoza onder de naam Valleluz een plantage van 120 hectare opgezet. 34 hectare werd aangeplant met 15 verschillende kersenrassen, waarmee de eerste 145 ton aan biologische kersen werd geoogst.

"We zoeken altijd naar de beste plekken om ons fruit te telen. We kwamen erachter dat de locatie waar nu Valleluz is gevestigd de beste weersomstandigheden en geografische ligging had voor de teelt van kersen," zegt Paco Casallo van HaciendasBio. Zijn bedrijf heeft vorig jaar voor 15.000 ton aan biologisch AGF vermarkt.

"We zijn erg tevreden met de oogst, het teeltbedrijf de mensen en ook de omzet en de reputatie van ons product," zegt Casallo. Volgens hem was het afgelopen seizoen wel nogal ongewoon. Door afwijkende weersomstandigheden was er sprake van meer kou en hevige neerslag in de lente. Dit heeft gevolgen gehad voor de oogst.

Net als bij andere fruitsoorten die HaciendasBio teelt, wordt er bij de kersenteelt gebruik gemaakt van specifieke methodes. Ook worden methodes gehanteerd die worden voorgeschreven met betrekking tot het BIO-label. Deze methodes zorgen ervoor dat het fruit de beste eigenschappen krijgt. De koeling gebeurt door middel van koud water in een proces dat ook wel hydrocooling wordt genoemd. Hydrocooling is volgens het bedrijf de beste manier, omdat dit ervoor zorgt dat de houdbaarheid wordt verbeterd. De selectie en verpakking van de kersen gebeurt met de hand.

De eerste biologische kersen die in Aragon worden geteeld, zijn bestemd voor de export. Ze worden geleverd aan nabijgelegen markten waar de consumptie van biologisch AGF een grotere rol speelt, zoals in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Scandinaviƫ.

Kiwi's of pitloze druiven
Naast biologische kersen teelt HaciendasBIO op Valleluz ook abrikozen, hoewel de opbrengst hiervan volgens Casallo nog vrij klein is. Mogelijk begint het bedrijf in de toekomst op deze locatie ook met de teelt van kiwi's of pitloze druiven.

Bron: heraldo.es
Publicatiedatum: