Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herbachef introduceert biologisch afbreekbare verpakkingslijn

"Stap naar biologische kruidenteelt was uitstekende keuze"

Tholen - Een jaar of zes geleden zette de Belgische azaleakweker Andesch Flower de eerste voorzichtige stappen in de kruidenteelt. Nu is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grote jongens in de markt, is het één van twee biologische kruidenproducenten van België, en is het bovendien een teler die op het gebied van duurzame innovatie van zich laat horen. Het laatste nieuwtje: de introductie van een nieuw, volledig biologisch afbreekbare lijn potten en trays.


Antoon, Thibo en Jens de Clerq.


Composteerbare verpakking

Voor Herbachef, het merk waaronder Andesch Flower de planten in de markt zet, betekent biologisch telen in feite telen zoals men dat in Italië altijd gedaan heeft. Maar dan, uiteraard, zonder het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen (zoals daar vaak nog wel gebeurt). Dat betekent open kassen, een koude cultuur, biologische plagen bestrijding en de hele santenkraam aan audits en certificeringen erbij. "Daar hoort ook een duurzame verpakking bij, en samen met Modiform hebben we daar iets op gevonden. Met deze potten en trays haalt de consument een volledig afbreekbaar verpakkingsconcept in huis", vertellen vader en zoons De Clercq. "In de grond composteert het volledig binnen een jaar, maar gooit hij hem weg, dan kan dat gewoon bij het oud papier."

Overpotten

Speciaal voor het produceren van deze potten heeft de kweker Modiform een mal laten maken. Op de kwekerij vindt de teelt plaats in plastic potten, maar voor uitlevering worden deze overgepot in de duurzame potten. Die plastic pot kan dan gewoon weer gebruikt worden voor een volgende teeltronde. Verder zijn ook het stokje en etiket, en niet te vergeten de tray zelf, allen gemaakt van composteerbaar materiaal.

Aan de rechterkant zal spoedig de nieuwe kas verrijzen.

Naar een biologische teelt

Er worden 18 soorten kruiden uitgeleverd, die, een beetje afhankelijk van het seizoen, het grootste deel van het jaar beschikbaar zijn. Planten worden uitgeleverd in potmaat 10,5 en 14 centimeter, en sinds een jaar ook in potmaat 17 centimeter. "Helemaal in het begin startte we met hangpotten", vertelt Antoon. "De biologische teelt kwam later pas in beeld. Dat was toen nog echt pionieren en we konden het ook eigenlijk nergens afkijken. In de praktijk is het steeds meer gaan lijken op de traditionele teelt: in de buitenlucht, waarbij de plastic kas in feite alleen dient om 's winters de ergste wind af te houden en in de zomer de felle zon."

Een uitdaging is de planning. Het ene plantje groeit veel harder dan het andere, maar vooral is het moment van zaaien van belang. In de winter groeit er niks en wil je dan toch een order kunnen leveren, dan moet die in het najaar al klaar zijn. Een order voor de zomermaanden vereist juist weer een meer last minute aanpak.

Uitbouw

Al met al is de stap naar de biologische kruidenteelt, die deels werd ingegeven door een moeilijke azaleamarkt, een gelukkige geweest. De vraag is goed, zeker nu de zuidelijke planten te maken hebben met een Xylella-imago, en het aantal aanbieders in het biologische segment beperkt is. Dit najaar – wanneer het gaat om vergunningen zou ook de Belgische overheid niet uitblinken in snelheid – hoopt De Clerq aan te vangen met een anderhalve hectare nieuwbouw.

Voor meer informatie:

Herbachef & Andesch Flower
Jens De Clercq, Sales manager
Dorpsstraat 101a
9080 Lochristi, België
(+32) 474 31 90 95
[email protected]
www.herbachef.com

Auteur: Geert Peeters (BPnieuws)
Publicatiedatum: