Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aandeel met 30% gedaald

Greenyard onder vuur na listeriabesmetting

Tholen – Afgelopen vrijdag werd bekend dat het Europese voedselagentschap EFSA het overlijden van negen Europeanen linkt aan de listeriabesmetting uit een Hongaarse fabriek van Greenyard. Vrijdagmiddag 12.43 uur werd de handel in het aandeel van Greenyard door de financiële waakhond FSMA stilgezet in afwachting van een persbericht van het bedrijf. Op het moment van het opschorten van de handel noteerde het Greenyard-aandeel een verlies van 9,5%. Maandag 16 juli daalde de koers van het aandeel nog verder met 30% naar 7,92 euro.

Meer producten volgen

Het eerste officiële bericht van Greenyard over de listeriabesmetting en een terugroepactie ging uit op 4 juli. In de afgelopen dagen heeft Greenyard meer diepvriesproducten teruggeroepen (waaronder bio-erwten van Boni). In totaal staat het aantal teruggeroepen producten op 40 en het NVMA verwacht dat er meer producten volgen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft op 3 juli al gecommuniceerd over de doden door listeria, maar het was de Vlaamse zakenkrant De Tijd die de doden linkte aan de terugroepactie van Greenyard. Als reactie op de media-aandacht kwam Greenyard vrijdag met een eigen bericht.

Schade

Greenyard is op 29 juni ingelicht door de Hongaarse autoriteiten over de besmetting in de fabriek. Inmiddels is de productie in Hongarije stopgezet en werden diverse producten teruggeroepen. De Greenyard vestiging in Hongarije levert elk jaar 24 miljoen euro omzet op. En de totaalomzet van Greenyard bedroeg in 2017 4,2 miljard euro. Volgens financiële analisten Sips en Vandenberghe heeft deze kwestie zeker financiële impact op Greenyard vanwege het stilleggen van de fabriek in Hongarije. Wanneer de link tussen Greenyard en de doden wordt bevestigd zal de impact des te groter zijn, alsook de reputatieschade. 

Als gevolg van de listeriabesmetting zijn er 47 mensen ziek geworden en negen mensen gestorven. De doden vielen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De producten die zijn teruggeroepen zijn geproduceerd tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018. Het gaat om een specifiek type van listeria die gezondheidsrisico's kan veroorzaken wanneer de diepvriesgroenten niet op de juiste manier worden bereid. De hoogste risicogroep zijn ouderen, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een lage weerstand.

Verband

Greenyard topman Hein Deprez nuanceerde in De Tijd de berichten door te stellen dat er nog geen causaal verband is gelegd tussen Greenyard en de overlijdens. "De EFSA onderzoekt of er een verband is. De terugroepactie is uit voorzorg en we nemen deze zaak en de volksgezondheid zeer ernstig." Greenyard wordt in deze situatie bijgestaan door experts, academici en medewerkers van voedselagentschappen. Ook heeft het bedrijf direct contact met het Europese en Hongaarse voedselagentschap. 

"Greenyard heeft onmiddellijk alle maatregelen getroffen die er nodig waren nadat de listeriabesmetting was aangetroffen", aldus Nancy Goovaerts van Greenyards corporate communications. "Toen EFSA bekend maakte dat dezelfde stam van listeria is aangetroffen bij de ziektegevallen en in onze diepvriesgroenten hebben we dit bericht op onze website gepubliceerd." Het is voor Greenyard nog moeilijk om het effect op lange termijn in te schatten. "Onze prioriteit ligt nu op het verzekeren van de voedselveiligheid en de tests in onze fabriek in Baja om de productie weer in veiligheid te kunnen opstarten."

Greenyard werkt samen met lokale voedselagentschappen en retailers in 80 verschillende landen en de betrokken producten zijn naar hen gecommuniceerd. "Voor de kosten van de terugroepactie en de mogelijke schade zijn wij verzekerd, maar de voedselveiligheid staat bij ons nu op nummer 1. We doen uitgebreid onderzoek om de oorzaak in Hongarije te vinden en benadrukken dat indien de consument het product op de juiste manier bereidt er geen enkel risico is", besluit Nancy.

Publicatiedatum: