Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
de Bûterkamp kampt na ganzen ook met fosfaatproblematiek

"Dit 'industrie-Kabinet' heeft maar één doel: intensieve boeren redden"

Tholen - Waar de ganzenproblematiek voor biologische boerderij de Bûterkamp in Oudemirdum al jarenlang veel geld kost, kampen ze nu ook met de gevolgen van de fosfaatproblematiek. Dit tot frustratie van bio-boer Sjoerd Brandsma. Hij is van mening dat de gehele biologische landbouw buiten de fosfaatregeling moet worden gehouden. Volgens hem steunt het huidige Kabinet hiermee vooral intensieve boeren. Hij noemt het een 'industrie-Kabinet'.

Hij geeft aan dat de ganzen de afgelopen tien jaar heel veel schade veroorzaakt hebben op het bedrijf. "Wij zitten in de buurt van het IJsselmeer en in het voorjaar is het hier helemaal kaal. De politici wezen we er bij het begin van de gedoogregeling al op dat dit uit de hand zou gaan lopen. De ganzenproblematiek kost ons al jaren klauwen met geld. Biologische boeren moeten hun koeien laten weiden, maar als er geen gras staat is dat erg lastig. Inmiddels hebben ook de reguliere collega's in de omgeving hier last van, nu ze van de fabrieken de koeien moeten laten weiden."

Eind juni werd er op de Bûterkamp een drieling geboren.

Vanwege de ganzenoverlast besloten Sjoerd en Akke in het voorjaar van 2015 wat koeien weg te doen. "Dit deden we omdat we over de jaren 2014 en 2015 gedeeltelijk de schadevergoeding niet uitgekeerd kregen. Door middel van een rechtszaak, waarvan in januari 2016 uitspraak werd gedaan, werden we alsnog in het gelijk gesteld." Deze stap komt de bio-melkveehouders nu echter extra duur te staan vanwege de fosfaatproblematiek. Sjoerd: "Dit lagere aantal koeien is ons referentiepeil geworden voor de nieuwe fosfaatregeling. Hiermee hebben we dus dubbel pech."

De bio-melkveehouder steekt zijn mening over de nieuwe fosfaatregeling en de gevolgen niet onder stoelen of banken: "Ik vind sowieso dat de gehele biologische landbouw buiten de fosfaatregeling gehouden moet worden. Het slaat helemaal nergens op. Ik heb geprobeerd om met Sybrand Buma in contact te komen hierover, maar die zwijgt in alle talen. We hebben een 'industrie-Kabinet'. De ministers weten helemaal niet hoe de biologische boeren werken. Ze hebben maar één doel: de intensieve boeren redden. De rest moet het zelf maar uitzoeken."

Voor meer informatie:

Sjoerd Brandsma
IJsboerderij de Bûterkamp
De Bûterkamp 1
8567 LM Oudemirdum
0514 571798
[email protected]
www.ijsboerderijdebuterkamp.nl