Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
7 juni aangemeld bij Skal

Melkveehouderij de Jong in omschakeling: "Ik hoop meer arbeidsvreugde te vinden"

Tholen - Melkveehouderij de Jong wordt gerund door Johan en Jennifer de Jong aan de Mariadijk in het Brabantse Dinteloord. Sinds januari 2003 zijn ze daar gevestigd en ze hebben zo’n 110 koeien staan. Als klein jongetje liep Johan al met een kruiwagen achter zijn vader aan op diens boerderij. Hij wist het zeker, hij wilde boer worden. Zijn vader liet hem na zijn studie toch eerst kennis maken met andere bedrijven en werkzaamheden. "Ik heb na mijn studie verschillende werkzaamheden gedaan zoals in een fabriek, op een vrachtwagen, op de planning en nog veel meer. Toch was ik na al deze werkzaamheden er nog steeds van overtuigd dat ik boer wilde worden", vertelt Johan.
 
 

Hij is samen met zijn vader begonnen, leerde zijn vrouw kennen en zij hebben na enkele jaren samen het bedrijf van pa de Jong overgenomen. Jennifer en Johan runnen nu samen het bedrijf als een team: Johan in de stal en Jennifer doet de boekhouding.

Op zoek naar meer uitdaging

Al een tijdje liep Johan rond met de vraag in zijn hoofd: Is dit het nou? "Ik wilde meer uitdaging, was echt op zoek naar iets anders. Wist dat ik niet gelukkig zou worden van nog verder uitbreiden en heb zelfs nog overwogen om te stoppen. Doordat je blijkbaar openstaat voor suggesties, kwamen deze onbewust toch bij me binnen. Wij zijn gelovig vanuit huis. We hebben een prachtige schepping, die perfect in balans is en daar wil ik weer meer mee leren samenwerken. Zo ook een telefoongesprek dat ik had met een goede bekende uit de stad terwijl ik nog bezig was ’s avonds in de stal: 'Oh, sta je nog in je melkfabriek?'. Deze woorden kwamen op dat moment, juist van haar, zo hard binnen. Dat ik dacht zo wordt er dus gekeken vanuit de buitenkant naar onze werkzaamheden", zegt Johan.

 
 

Afgelopen kerst had het echtpaar zichzelf één jaar de tijd gegeven om te kijken wat ze nu wilden en om zich te gaan verdiepen in biologisch. Nog geen half jaar later hebben ze zich al aangemeld bij Skal. "We werden er zo enthousiast van dat er voor ons geen reden meer was om te wachten. Het was voor ons belangrijk om twee aspecten helder te hebben en dat waren:
1. We moeten een afnemer hebben

2. We moeten een bio akkerbouwer hebben waar we mee samen kunnen werken.
 

Toen we beiden konden afvinken, hebben we de stap gezet. Ik vind het wel spannend, maar heb er heel veel zin in en heb er ook alle vertrouwen in."

 
 

Knop snel omgezet

Op een tijd van één week heeft het stel de knop omgezet en zich aangemeld bij Skal. "Voor de omschakeling moet je zo’n twee jaar uit trekken. We hopen volgend jaar juni met de koeien om te schakelen en in januari 2020 onze eerste biomelk te kunnen leveren. De tijd om te overbruggen, is ook wel spannend."

Johan ontving veel leuke reacties vanuit de omgeving. "Sommige vinden het een grote stap, velen zijn positief en waarderen het ondernemerschap in het feit dat ik de andere kant op durf te gaan. Dit komt echt voort uit het feit dat het boeren zoals ik dat deed me tegen ging staan. Ik vind ook dat het kiezen voor de biologische kant geen uitvlucht moet zijn. Ik doe het echt vanuit mijn hart en heb zin om weer meer boer te worden. We zijn al stap voor stap bezig met omschakelen."
 
Johan legt uit dat de beslissing is genomen met het hele gezin. "We hebben samen een dochter van 10 en een zoon van 7 jaar. Toen we er eenmaal uit waren biologisch te gaan boeren, hebben we de kinderen verteld wat we van plan waren. Een mooie reactie van mijn dochter kwam: 'Wat een goed idee!' Daar doe je het toch uiteindelijk voor, om je kinderen en toekomstige kleinkinderen in een gezonde wereld op te laten groeien."
 
 

Niet alleen de reactie van zijn kinderen ontroerde de melkveehouder. Ook vader de Jong staat achter de keuze van zijn zoon. "Het is toch een andere generatie en ik heb van kleins af aan gezien en geleerd hoe te bemesten en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Nu kies ik voor een andere weg en ook zonder zijn steun was ik deze weg ingeslagen, maar dit geeft toch wel een goed gevoel. Hij is nu 70 jaar en zodra wij van de zomer 2 weken op vakantie gaan, dan nemen mijn ouders ons bedrijf over. Dat is ook een hele geruststelling."

De grootste zorg die de ondernemer nu heeft, is of ze straks wel voldoende ruwvoer kunnen krijgen "De grond geeft genoeg, maar t zal zeker de eerste jaren wel anders zijn. De grond zal moeten wennen. Ik geloof wel dat we over een paar jaar net zoveel van het land kunnen halen als we nu doen. De eerste stap nu is om ons land klaar te maken om volgend jaar met grasklaver te kunnen starten. Verder gaan we ons vooral veel laten voorlichten, kennis opdoen, contacten leggen en verder laten we het maar gewoon gebeuren. Mijn grootste doel met deze omschakeling is om weer meer arbeidsvreugde te krijgen”, zo eindigt Johan.

Voor meer informatie:
Johan de Jong
Melkveehouderij de Jong
Mariadijk 4
4671pb dinteloord
Mobiel 06-55944959

Tel 0167-538450
Skalnummer : 107249

[email protected]
www.melkveehouderijdejong.nl