Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hij is vanzelf ontstaan"

Biologische varkenshouder Bas Antonissen wint Modderpoelverkiezing 2018

Biologische varkenshouder Bas Antonissen uit het Brabantse Rucphen wint de Modderpoelverkiezing 2018. Daarmee sleept hij de felbegeerde Modderpoeltrofee in de wacht. De race ging tussen hem en boer Niels van Engelen uit Elshout. De trofee is voor de veertiende keer uitgereikt door Wakker Dier.


Foto: Bas Antonissen en Valeska Hovener (foto gemaakt door Wakker Dier).

Stemmen tellen

Wakker Dier schrijft jaarlijks de Modderpoelverkiezing uit. Dit jaar barstte online de strijd los tussen de varkenshouders Bas en Niels. Bas haalde daarmee 755 stemmen op tegenover 475 stemmen voor Niels. "Daar ben ik blij mee, net als de varkens in de poel", aldus een tevreden boer Bas.
 

Dikke vetlaag

De verkiezing wordt bijna altijd onder varkensboeren gehouden, omdat deze dieren veel last hebben van de warmte. Varkens hebben een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Om toch te kunnen afkoelen, duiken ze het liefst in een modderpoel. De frisse modder helpt ook bij de bestrijding van parasieten en de genezing van wondjes.


Foto: Bas Antonissen met de gewonnen trofee (foto gemaakt door Wakker Dier).

Alleen zeugen in poel

Boer Bas heeft 75 zeugen waarvan er zo’n 50 dagelijks de modder in gaan. De rest is hoogzwanger of heeft net een aantal biggen geworpen. "Als ik 's morgens de stal in kom, beginnen ze al te knorren. Dan weten ze: het is zo ver, ik mag naar buiten", zegt Bas. Naast de moedervarkens houdt hij nog zo'n 450 varkens voor de vleesindustrie. Zij komen niet in de modderpoel, maar hebben toegang tot een buitenuitloop van beton.
 

Van gangbaar naar biologisch

In Nederland zijn er naar schatting 40 tot 50 varkenshouders met een modderpoel. Deze boerderijen zijn vaak biologisch. Boer Bas nam zo'n zes jaar geleden het bedrijf over van zijn vader. Omdat hij niet wilde opschalen, stapte hij over van een gangbare veehouderij naar het biologisch boeren. "Dat kun je nog steeds aan de staartjes zien. Deze zijn bij sommige zeugen van toen nog kort en dus gecoupeerd", aldus Bas.


Foto gemaakt door Wakker Dier.

Kapotte regenpijp

En de modderpoel? "Die is vanzelf ontstaan", lacht Bas. "Toen na een fikse regenbui de pijp scheurde en er water uit het gat begon te stromen." De varkens lieten zich in de plas vallen en de modderpoel was een feit. Sindsdien heeft hij de poel samen met de varkens verder uitgegraven en wordt het modderzwembad steeds groter.
 

Modderpoel voor ieder varken

Een beeld dat Wakker Dier graag ziet. Zij wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderbad. Maar miljoenen varkens hebben geen poel. Zij leven in een wereld van ijzer en beton waar ze niet naar buiten kunnen. En waar ze in hun eigen uitwerpselen moeten rollen om verkoeling te zoeken. "Dat moet en kan écht anders", zegt Hilhorst. "Want ieder varken verdient een modderpoel."
Publicatiedatum: